Verstappen kwalificeert als zevende op Monza

De Nederlander was zaterdag tijdens de kwalificatie net iets langzamer dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

Foto Antonio Calanni / AP

Max Verstappen start zondag tijdens de Grand Prix van Italië vanaf de zevende plaats. De Nederlander was zaterdag op het circuit van Monza net iets langzamer dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton troefde tijdens de kwalificatie teamgenoot Nico Rosberg af in de strijd om pole position.

Ook tijdens de eerste en tweede kwalificatieronde reed Verstappen al langzamer dan Ricciardo, die bezig is aan zijn derde seizoen voor Red Bull. Bij de eerste kwalificatie werd de tweedejaars F1-coureur zesde; bij de tweede ronde zette hij de achtste tijd neer. Elke keer achter de auto’s van Mercedes en Ferrari.

Twitter avatar F1 Formula 1 PROVISIONAL CLASSIFICATION: (END OF Q3) HAM utterly dominant #Quali #ItalianGP 🇮🇹 #F1 https://t.co/JmlNsCY8vF

Dat de 18-jarige Verstappen het in Italië niet zo goed zou doen als vorige week in België, waar hij zich als tweede kwalificeerde, werd eerder dit weekeinde al duidelijk. Tijdens de vrije trainingen en eerdere kwalificatierondes reed hij namelijk slechts een keer bij de beste vijf. Vooral op de lange rechte stukken in Italië mist Verstappens Red Bull snelheid.

Niet ontevreden

De zoon van oud-coureur Jos Verstappen toonde zich tegenover Ziggo Sport dan ook niet ontevreden met zijn zevende plek. “We mogen niet klagen, we zitten dicht bij elkaar”, zei hij, doelend op de kleine tijdsverschillen met Ricciardo en Valtteri Bottas, de nummer vijf in de kwalificatie. Een vierde plek lijkt echter te hoog gegrepen: “Tegen Mercedes maak ik hier geen kans.”

Ook tussen beide Mercedessen zat zaterdag overigens een flink verschil. Hamilton was met zijn tijd van 1:21.135 namelijk bijna aan halve seconde sneller dan Nico Rosberg, die in België won. Ter vergelijking: Ricciardo, Verstappen en Bottas zaten op ongeveer twee honderdste van een seconde van elkaar.