Publieksprijs in fotowedstrijd voor bijzonder verhaal

Ontspanning op Texel - winnaar van de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd van augustus.
Ontspanning op Texel - winnaar van de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd van augustus. Foto Justin Sinner

“Dit is Marrit uit Friesland, en deze foto heeft best een bijzonder verhaal”, vertelt Justin Sinner (35, Den Burg), winnaar van de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand augustus, met als thema ‘Ontspanning’.

“Marrits vader heeft een nierziekte en kon daardoor in het verleden nauwelijks van huis weg. Door een actie op Facebook kon het gezin nu voor het eerst samen op vakantie.”

Inwoners van Texel hadden van alles voor het gezin geregeld. Kaartjes voor Ecomare bijvoorbeeld, en ze konden ijsjes halen en pannenkoeken gaan eten. Sinner: “En ik had aangeboden een fotoshoot van ze te maken. In goed overleg met Marrits ouders heb ik deze foto, Ontspanning op Texel, ingezonden voor de wedstrijd. Dat de foto nu zoveel aandacht krijgt, is helemaal geweldig.”

Sinner is van beroep jongerenwerker, maar fotografeert ook elke dag. Als autodidact is hij zich eigenlijk pas sinds een half jaar serieus gaan verdiepen in technische zaken als belichting en sluitertijden. “Portretten maken is leuk, maar ik vind mezelf meer een natuurfotograaf. Zo heb ik hier uilen gefotografeerd, lammeren, zeehonden en laatst nog een wespspin. Bovendien is op Texel weinig lichtvervuiling, zodat je ook ’s avonds mooie foto’s kan maken.”

Met dank aan Wolkers

Op de basisschool zat Sinner in de klas bij de tweelingzonen van Jan Wolkers, Bob en Tom. “Ik kwam vaak bij hen thuis. Gingen we in de tuin met een oude 8mm-camera zwart-witfilmpjes maken. Vertelde hun vader op zijn bekende manier van alles over wat er zoal leefde; over de bomen en het leven van de sluipwesp, bijvoorbeeld. Mede door Jan Wolkers ben ik de natuur erg leuk gaan vinden.”

“Wat hier ook zo mooi is: het landschap blijft veranderen. In een stad heb je altijd maar hetzelfde uitzicht. Maar als het hier herfst wordt, is alles in één keer rood en geel. Je hebt hier bos, strand, landerijen, dieren… Als je op Texel woont, hoef je echt nergens anders heen om foto’s te maken.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Landschap.