Libische troepen openen ultieme aanval op IS in Sirte

De strijders van de terreurgroep werden teruggedrongen tot één wijk en de troepen hopen ze nu te verjagen.

Een strijder gelieerd aan de eenheidsregering van Syrië tijdens het offensief.
Een strijder gelieerd aan de eenheidsregering van Syrië tijdens het offensief. Foto Mahmud Turkia / AFP

Troepen gelieerd aan de Libische eenheidsregering zijn zaterdag een groot offensief begonnen in Sirte, in een poging de laatste IS-strijders uit de havenstad te verdrijven. Bij die gevechten zijn zeker zeven soldaten omgekomen, zo melden de troepen aan het Franse persbureau AFP. Dertig anderen raakten gewond bij het offensief.

De strijders van terreurgroep Islamitische Staat bevinden zich nog in één wijk van de stad, die volgens AFP ooit het grootste IS-bolwerk in Libië was. Hoeveel jihadisten zich nog in de wijk bevinden is niet bekend. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger, dat de Libiërs helpt, sprak halverwege vorige maand nog van “een paar honderd”.

Afgelopen zondag laaiden de gevechten tussen de troepen en strijders van de terreurgroep in Sirte ook al hevig op. Daarbij kwamen toen 34 Libische strijders om en raakten 180 anderen gewond, zo schreef Reuters destijds. Hoeveel slachtoffers de aanvallen hebben uitgericht bij de terreurgroep is niet bekend, aldus AFP.

Bijgestaan door luchttroepen VS

Het offensief rond Sirte, dat ruim 400 kilometer van hoofdstad Tripoli ligt, is al sinds mei aan de gang. Een maand later wisten de troepen gelieerd aan de regering voor het eerst grond in de stad te veroveren, maar daarna liep de aanval spaak door mijnen en autobommen, maar ook door gebrekkige steun van de overheid.

Begin vorige maand besloten de Verenigde Staten de troepen vanuit de lucht bij te staan door locaties van IS te bombarderen. Dat deed het land op verzoek van de Libische regering van nationale eenheid (GNA). Sinds de terreurgroep de stad een jaar geleden veroverde hebben bijna alle 80.000 inwoners Sirte verlaten.