Hardloopwedstrijd Afsluitdijk afgelast om slecht weer

Er is zondagochtend kans op onweer en door het vele water is het “risico op blikseminslag aanzienlijk”, aldus de organisatie.

Foto Bas Czerwinski / ANP

De hardloopwedstrijd die zondagochtend zou plaatsvinden op de Afsluitdijk gaat niet door. De kans op onweer is volgens de organisatie te groot, waardoor de veiligheid van de deelnemers niet kan worden gegarandeerd. In overleg met Rijkswaterstaat is besloten het evenement af te gelasten, aldus de organisatie in een toelichting.

“De Afsluitdijk is een open vlakte, omgeven door water waardoor het risico op blikseminslag aanzienlijk is”, aldus de organisatie. Naast onweer wordt er windkracht 6 verwacht, met windvlagen van windkracht 7 en 8. De organisatoren gaan nu op zoek naar een andere datum om de hardloopwedstrijd alsnog te houden.

Een kunstwerk en expositie

De Afsluitdijk zou zondag tussen 01.00 en 12.00 uur afgesloten zijn voor de pakweg 7.500 lopers, die dan de hele dijk konden afrennen, of slechts een deel ervan. Het was voor het eerst dat er een dergelijk evenement op de dijk plaatsvond. Nu de wedstrijd is afgelast, is de Afsluitdijk alsnog open voor verkeer.

De Afsluitdijk Open, zoals het evenement heette, was onderdeel van een weekeinde dat was gewijd aan de in 1932 afgeronde waterkering tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. In dat kader werd ook een tentoonstelling geopend en een kunstwerk op de dijk onthuld.

    • Joost Pijpker