Gesink wint koninginnerit in de Ronde van Spanje

Hoewel Gesink meermaals meedeed in de top van het klassement, wist hij nog nooit een rit te winnen in een van de drie grote wielerrondes

Foto Bas Czerwinski / ANP

Robert Gesink heeft zaterdag wraak genomen voor de misgelopen ritzege van maandag. De Varssevelder won op knappe wijze de zwaarste etappe van deze Ronde van Spanje. Op de Col d’Aubisque reed de renner van Lotto-Jumbo zijn medevluchters in de laatste meters uit het wiel.

Bij het ingaan van de laatste kilometer was Gesink nog in het gezelschap van Kenny Elissonde en Egor Silin. Op ongeveer 400 meter ging de Gelderlander echter op de pedalen staan en reed hij meter voor meter bij het tweetal weg. Elissonde werd uiteindelijk tweede op zeven seconden, Silin derde op negen tellen.

Voor Gesink is de ritzege het bewijs dat hij “helemaal terug” is na de hersenschudding die hij in juni opliep, zo zei hij na afloop tegen persbureau ANP. Dat kwetsuur kostte hem uiteindelijk deelname aan de Tour de France. Om weg te rijden bij de concurrentie moest Gesink naar eigen zeggen tot het uiterste gaan:

“Ik ben blijven vechten op het laatst, ik kon zelfs niet meer zitten. Uiteindelijk was het genoeg voor de zege.”

Quintana valt Froome meermaals aan

Achter de strijd om de dagzege vochten renners in de top van het klassement eveneens een hevige strijd uit. Rodetruidrager Nairo Quintana versnelde op de flanken van de Aubisque meermaals, in een poging om rivaal Chris Froome kwijt te raken. Uiteindelijk kwamen de Brit en de Colombiaan gelijktijdig over de finish.

Quintana behoudt daardoor de leiding in de wedstrijd, met een voorsprong van 54 seconden op Froome. Nummer drie Alejandro Valverde verloor in de rit van zaterdag meer dan tien minuten op Gesink en zakt daardoor weg uit de top van het klassement. Zijn plek wordt overgenomen door Esteban Chaves, die een halve minuut inliep op Froome en Quintana.

Twitter avatar lavuelta Vuelta a España Así queda la clasificación general tras la etapa 14. #LV2016 https://t.co/0h99LlyRmq

Eerste ritzege in grote ronde

De 30-jarige renner uit Varseveld was op maandag ook al dichtbij een ritzege in de Ronde van Spanje, toen hij lange tijd alleen op kop reed op de slotklim naar Lagos de Covadonga. Gesink werd echter bijgehaald door Nairo Quintana, die de rit won en meteen de rode leiderstrui overnam.

Hoewel Gesink in zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje meermaals meedeed in de top van het klassement, wist hij nog nooit een rit te winnen in een van de drie grote wielerrondes. Wel won hij etappes in kleinere meerdaagse wedstrijden, zoals de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Californië.

    • Joost Pijpker