Doden tijdens gevechten tussen Turken en Koerden

Acht Turkse en elf Koerdische soldaten zijn omgekomen tijdens gevechten in het zuidoosten van Turkije.

Foto: AFP / Bulent Kilic

In het zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag tijdens gevechten tussen het Koerdische en het Turkse leger doden gevallen. Het gaat om acht Turkse en elf Koerdische soldaten. Nog eens 28 soldaten raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters.

De doden vielen in de provincie Van, vlakbij de grens met Iran. Eerder op de dag waren er tijdens gevechten al 27 soldaten van de Koerdische PKK en zeven Turkse soldaten omgekomen.

Update: 16.29 uur: Ook in de provincie Hakkari, ten zuiden van de provincie Van, zijn zaterdag soldaten omgekomen tijdens gevechten tussen het Turkse leger en de PKK. Vijf Turkse soldaten kwamen om het leven en zes raakten er gewond.

Tekst gaat verder onder de kaart

Er wordt al langer gevochten in het gebied sinds er vorig jaar juli een einde kwam aan de wapenstilstand tussen de Koerden en de Turken. De PKK vecht al dertig jaar tegen het Turkse leger voor een eigen staat, tot er in 2013 een wapenstilstand werd bereikt.

Aanvallen in Syrië

Zaterdag zijn Turkse tanks opnieuw de Syrische grens overgestoken ten noordoosten van de stad Aleppo, meldt Reuters. Het is een nieuwe stap in het offensief dat Turkije vorige week in Syrië is begonnen.

Het land wil strijders van IS uit de grensstreek verdrijven maar ook voorkomen dat de Syrische Koerden het gebied innemen. Afgelopen week heeft het Turkse leger de militaire tak van Syrisch-Koerdische partij PYD in Syrië onder vuur genomen. De Koerden vechten in Syrië tegen IS maar moeten van Turkije ten oosten van de rivier de Eufraat blijven zodat de verschillende Koerdische gebieden in het noorden van Syrië niet met elkaar verbonden worden. Het land is bang voor de vorming van een Koerdische staat.

Protest

In Keulen protesteren op zaterdag duizenden Koerden en Duitsers van Koerdische komaf tegen het beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ze veroordelen de acties van Erdogan, die sinds de mislukte staatsgreep de noodtoestand heeft uitgeroepen en een zuivering in het land doorvoert, maar eisen daarnaast ook het stopzetten van Turkse aanvallen op milities van Koerdische Syriërs in het noorden van Syrië. Er zijn meer dan duizend agenten op de been.

Twitter avatar RTLWEST RTL WEST #Kurden Demo im #Köln Deutz. Alles friedlich. Motto: Kein Millitärputsch, keine Diktatur. https://t.co/TLspWnBK16

Overleg

Sinds de couppoging is de relatie tussen de Europese Unie en Turkije verslechterd. In een poging de relatie te verbeteren spraken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zaterdag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava met de Turkse minister voor EU-zaken Ömer Çelik. Beide partijen waren het ermee eens dat ze constructief moeten samenwerken. Minister Bert Koenders zei dat het overleg moeizaam maar erg nodig was, aldus persbureau ANP.

“Ik maak me heel veel zorgen over de grote aantallen arrestaties. Het evenwicht tussen dialoog en druk is ongelooflijk belangrijk. Als we elkaar nodig hebben, moet je elkaar ook sterk durven toespreken.”

    • Belia Heilbron