China en VS ratificeren klimaatverdrag van Parijs

De ratificatie betekent een belangrijke stap om het verdrag nog dit jaar in werking te laten treden.

Foto Bram van de Biezen / ANP

Het Chinese parlement heeft zaterdag het klimaatverdrag van Parijs geratificeerd. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua. De Chinese ratificatie betekent een belangrijke stap om het verdrag nog eind dit jaar, eerder dan aanvankelijk werd gepland, in werking te laten treden. Ook de Verenigde Staten maakten bekend het verdrag te hebben geratificeerd.

Het nieuws komt op het moment dat wereldleiders zich in China beginnen te verzamelen in het kader van de G20-top in Hangzhou. De landen van de G20 zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. China is de grootste veroorzaker van broeikasgassen. De Verenigde Staten de nummer twee.

In december kwamen in Parijs bijna 200 landen overeen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en zo de wereldwijde temperatuurstijging op minder dan 2 graden Celsius te houden. Tot nu toe hebben 180 landen het bindende verdrag ondertekend, maar om het in werking te laten treden is bekrachtiging van het akkoord nodig door 55 landen die samen verantwoordelijk zijn voor minsten 55 procent van de wereldwijde uitstoot.

Obama: samenwerking beste kans om planeet te redden

Voor China hadden 23 andere landen het akkoord bekrachtigd, maar hun aandeel in de wereldwijde uitstoot was slechts iets meer dan 1 procent. China heeft een aandeel van 20 procent. De Verenigde Staten van 18 procent.

De Amerikaanse resident Barack Obama benadrukte zaterdag, na een ontmoeting met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping, dat samenwerking “onze beste kans is” om de planeet te redden. Zijn adviseur Brian Deese voegde daar nog aan toe:

“De boodschap van de twee grootste veroorzakers van broeikasgassen om veel sneller dan gedacht samen deze stap te zetten moet de internationale gemeenschap en aan andere landen sterken in hun vertrouwen dat ook zij snel kunnen handelen en mee kunnen doen aan deze wereldwijde aanpak.”

Top bij VN over ratificatie andere landen

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump vindt het klimaatakkoord overigens helemaal niks. Klimaatbeleid kost te veel banen volgens hem. Als hij president wordt, zegt Trump, wil hij daarom alle klimaatgerelateerde betalingen aan de Verenigde Naties stopzetten.

Maar Trump staat op dit punt vrijwel alleen. De meeste landen hopen juist het momentum van Parijs vast te houden met een snelle ratificatie van het akkoord. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties houdt daarom binnenkort een top in New York, kondigde hij zaterdag aan, waar hij regeringsleiders uitnodigt om het klimaatverdrag van Parijs te bekrachtigen.

De vraag is alleen wel of politici nog steeds zo gretig zullen zijn als het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC in 2018 met zijn rapport komt en duidelijk wordt wat precies nodig is om hun beloftes waar te maken.

    • Niels Posthumus