Weekendje Moskou? Dit zijn de hotspots

In een vreemde stad wil je soms geruisloos opgaan in het lokale leven. Deze gids leert je leven in Moskou, de betonnen moloch waarin de menselijke maat ontbreekt.

Illustratie Martien ter Veen

In een vreemde stad wil je soms geruisloos opgaan in het lokale leven. ‘When in Rome, do as the Romans do.’ Aflevering 4 van deze gids leert je leven als een Moskoviet.

Laat het breed hangen

Het leven in de Russische hoofdstad is jachtig. Mensen zijn hier om geld te verdienen. En om het in hoog tempo uit te geven aan dure auto’s, luxe kleding en extravagante feestjes (1). Van de economische crisis waaronder Rusland gebukt gaat, is weinig te merken. Moskovieten laten het graag breed hangen. Dankzij de lage koers van de roebel doe je vrolijk met ze mee. En geneer je je vooral niet.

Moskou (nu 20 miljoen inwoners) is een betonnen moloch, waarin de menselijke maat ontbreekt. Dat gaat veranderen. In de binnenstad wordt het asfalt vervangen door natuursteen en moeten auto’s plaatsmaken voor voetgangers. Historische straten als Mjasnitskaja en Pokrovka zijn al onder handen genomen: zwarte bolides hebben moeten wijken voor flanerende Moskovieten.

Vaderlandse producten

Moskovieten met geld eten graag buiten de deur en de laatste jaren is het culinaire niveau gestegen. De Georgische keuken (7) is nog steeds het populairst, een van de favorieten is lobio: een heet gerecht met bonen en verse kruiden. Maar er is beslist meer te beleven. De westerse sancties (en vooral het antwoord daarop in de vorm van een importverbod op EU-producten) hebben de productie van ‘vaderlandse’ producten (8), zoals tvorog, verse witte kaas en Russische camembert, een impuls gegeven.

Teruglezen: Aflevering 3: Weekendje Tel Aviv? Dit zijn de hotspots

Sodom en Gomorra

Moskou heeft de reputatie een poel des verderfs te zijn. Het Moskouse nachtleven (2) is uitbundig (3). Russische vrouwen – ‘de mooiste ter wereld’ – maken serieus werk van hun uiterlijk als ze uitgaan. Als man word je geacht de deur open te houden en de rekening te betalen (4). Die investering betaalt zich vaak terug: de Moskouse zeden zijn een stuk losser dan in Nederland. Een gevolg daarvan is dat Moskou op de rand staat van een hiv-epidemie op Afrikaanse schaal. Volgens een schatting telt Rusland (144 miljoen inwoners, de Krim niet meegerekend) inmiddels één miljoen besmettingen.

Anders dan in Nederland beperkt de epidemie zich niet tot bepaalde groepen, zoals de drugs- of gayscene. De Russische autoriteiten ontkennen het probleem. Maar condooms zijn in elke supermarkt te krijgen, en als Moskoviet doe je niet lacherig als een meisje een fles drank en een pakje Durex afrekent. Hoewel de anti-homowetgeving Rusland een slechte naam heeft bezorgd, kent Moskou een actieve gayscene (5) achter gesloten deuren. Op straat proberen Moskouse homo’s en lesbo’s op te gaan in de massa.

Als Moskoviet kijk je goed uit voordat je oversteekt bij een zebra – ook al staat het voetgangerslicht op groen.

Laat je rijden

Vroeger moesten Russen jaren wachten op hun Lada. Nu veel Moskovieten geld hebben, wordt de schade met groot enthousiasme ingehaald: het wagenpark in de Russische hoofdstad doet niet onder voor dat van Dubai of Riad. De trend is groot en zwart: een van de populairste auto’s is de Mercedes Geländewagen 4×4 – een model dat veel wordt gebruikt door de veiligheidsdiensten. Als Moskoviet kijk je goed uit voordat je oversteekt bij een zebra – ook al staat het voetgangerslicht op groen.

Gelukkig hebben verkeerscamera’s de afgelopen jaren een einde gemaakt aan de grootste excessen. Wie niet rijk is, verplaatst zich met de metro (6). Dat is trouwens sneller; vooral in de spits kan het verkeer in Moskou uren vast staan. Moskou beschikt ook over een enorme taxivloot, en de prijzen zijn zo laag dat je helemaal geen automobilist hoeft te zijn: je laat je gewoon rijden.

Theater en straatfestivals

Moskou is een theaterstad (9) en het toneel is er niet alleen voor de culturele elite. In het weekend trekken Moskovieten hun beste pak aan, binden roze linten in het haar van hun dochtertje, en bezoeken de zoveelste vertoning van De Meeuw of De Kersentuin. Ook andere podiumkunsten zijn populair: ga met je gezin naar het circus of een van de poppentheaters. In de hoofdstad is er bovendien elk weekend wel ergens een groot straatfestival: in het opgeknapte Gorkipark of in de gerestaureerde VDNCh, de vroegere tentoonstelling van de verworvenheden van de Sovjetlandbouw.

Tips

Tips Moskou