Powell waarschuwde Clinton voor gebruik privé-server

Dat blijkt uit het vrijgegeven FBI-onderzoek naar het e-mailgedrag van Clinton in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton op 31 augustus in Cincinnati. Foto Bryan Woolston/ Reuters

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft Hillary Clinton gewaarschuwd voor het gebruik van een privé-server voor werkgerelateerde mail. Dat blijkt uit het verslag van het FBI-onderzoek naar de kwestie, dat vrijdag is vrijgegeven. Ook was de Democrate er niet in alle gevallen van op de hoogte wat het symbool betekende dat de berichten als vertrouwelijk moest markeren, meldt CNN.

De e-mailaffaire achtervolgt Clinton en haar presidentscampagne al enige tijd. De New York Times onthulde vorig jaar dat de politica in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) een privé-server, die in de kelder van haar woning in Chappaqua, New York stond, gebruikte voor het versturen van werkgerelateerde mail en het afhandelen van vertrouwelijke overheidsinformatie. Dat is verboden in de Verenigde Staten.

In juli raadde FBI-directeur James Comey, na verhoor van de politica en andere betrokkenen, het Amerikaanse Openbaar Ministerie aan Clinton niet te vervolgen. Hij zei wel dat de Democrate de regels overtrad, maar dit gebeurde in een periode van “langdurige, systematische zwakheid” bij het ministerie als het ging om richtlijnen voor het beveiligen van correspondentie. Comey noemde Clinton’s handelen “extreem nalatig”.

Clinton vertrouwde op oordeel medewerkers

Uit het vrijdag gepubliceerde FBI-verslag met daarin de verklaring van de presidentskandidate blijkt onder meer dat minstens honderd werknemers van het ministerie beschikten over het privé-adres van Clinton en dat ze volledig op hun oordeel vertrouwde bij het inschatten of bepaalde informatie via die weg gedeeld moest worden. Ze vroeg daarnaast nooit toestemming voor het gebruik van de privé-server.

De Democrate zocht bovendien contact met één van haar voorgangers, Colin Powell, over de kwestie. Die waarschuwde haar dat als “het publiekelijk bekend werd dat Clinton haar Blackberry gebruikte voor werkgerelateerde zaken, haar e-mails officiële documenten zouden worden die onder de wet zouden vallen.” Van Powell is bekend dat hij in het verleden zelf een commerciële aanbieder van maildiensten gebruikte voor werkgerelateerde berichten.

Clinton verklaarde daarnaast dat ze niet wist dat een bepaalde markering, het (C)-symbool, in het geval deze voor paragrafen stond, betekende dat er vertrouwelijk informatie instond. “Ze vermoedde dat het betekende dat ze in alfabetische volgorde waren gerangschikt.”

Binnenkort nieuwe publicatie e-mails

Onlangs werd bekend in oktober dat ministerie van Buitenlandse Zaken de komende tijd de inhoud moet vrijgeven van nog eens 15.000 mails die Clinton verstuurde in haar tijd als bewindsvrouw. De berichten worden nu nog gescand op vertrouwelijke informatie en daarna gepubliceerd, enkele weken voor de presidentsverkiezingen.

    • Jorg Leijten