Venezolanen massaal de straat op

Venezuela Honderdduizenden demonstranten eisen het vertrek van president Maduro na langdurige schaarste.

Demonstraties tegen de regering van Maduro vinden tot ver buiten Venezuela plaats. Zo verzamelde zich woensdagavond een grote menigte voor de Venezolaanse ambassade in Lima, Peru. Foto Mariana Bazo/Reuters

Honderdduizenden Venezolanen – volgens de oppositiepartijen waren het er 1 miljoen – zijn donderdag de straat opgegaan om in het krachtigste protest sinds jaren één vuist te maken: tegen de wantoestanden en de schaarste in het land, tegen de honger en de economische crisis en tegen de autoritaire president Nicolás Maduro, de opvolger van de in 2013 overleden socialistische leider Hugo Chavez.

In het wit gekleed en met Venezolaanse vlaggen verzamelden zich al in de vroege ochtend manifestanten uit het hele land voor het massaprotest, onder de naam ‘de inname van Caracas’. Ze eisen het vertrek van Maduro door middel van een referendum om hem op korte termijn weg te kunnen stemmen. Zo zongen zij:

„We zijn hier om Maduro ten val te brengen.”

In de middenklassewijk Chacoa begon onder leiding van activiste Lilian Tintori, echtgenote van oppositiepoliticus Leopoldo Lopez, de bekendste politieke gevangene in Venezuela, een tocht door de stad. „Dit is de dag van de eenheid”, riep Tintori, die een wit shirt droeg met het opschrift ‘paz’ (vrede).

„We willen maar een ding: dat het afgelopen is met deze regering!”

Lees ook: Zij wil Venezuela redden uit de crisis

President Maduro, die gelijktijdig een veel kleiner protest organiseerde voor zijn aanhang, noemde de demonstratie van de oppositie een couppoging. „Wij verdedigen ons tegen de staatsgreep die de vijandige oppositie wil plegen, ze willen geweld en dood zaaien in Venezuela”, riep de president tegen zijn aanhang.

Op sommige plekken kwam het tot confrontaties tussen de politie en anti-Maduro demonstranten. Er werd met stenen gegooid en de politie zette traangas in. Toch bleven de verwachte massale rellen uit.

Tekst gaat verder na de video:

Chronische voedseltekorten

De spanningen lopen al geruime tijd hoog op in Venezuela. Wegens chronische voedseltekorten, het gevolg van economisch wanbeleid van de regering en een tekort aan dollars door gedaalde olieprijzen, lijden Venezolanen honger. Voor winkels en apotheken vormen zich al maanden lange rijen. Hoop op verbetering lijkt er niet: volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stijgt de inflatie dit jaar nog naar 700 procent.

Dan is er de politieke strijd. Vorig jaar won de oppositie de parlementsverkiezingen, maar Maduro heeft de macht over een aantal belangrijke instanties en regeert met strakke hand. De linkse leider is niet van plan om de macht op te geven. Eerder deze week werd oppositieleider Daniel Ceballos, die tot huisarrest was veroordeeld, opgepakt en achter de tralies gezet omdat hij volgens Maduro van plan was het land te ontvluchten. Ook een groep buitenlandse journalisten, onder wie verslaggevers van Al Jazeera en Le Monde die verslag wilden doen van de protestmars, werd de toegang tot Venezuela geweigerd omdat ze geen mediavisum hebben. Normaal kunnen journalisten zonder visum hun werk doen in het land.

Lees ook: Honger drijft de Venezolanen tot plunderingen en wanhoop

Datum

De oppositie is het zat en wil snel een referendum om Maduro af te kunnen zetten, een ingewikkeld proces in drie fases. Maar de autoritaire leider doet er alles aan het referendum te vertragen, met hulp van de nationale verkiezingscommissie (CNE) waar hij de touwtjes in handen heeft. Dat zet kwaad bloed bij Maduro’s tegenstanders, want de datum is cruciaal: wordt er voor 10 januari 2017 gestemd, dan komen er nieuwe verkiezingen. Wordt er na die datum gestemd dan wordt Maduro vervangen door diens vicepresident en behoudt de socialistische partij de macht.

„Aan alles is te merken dat dit een dictatuur is, en dat Maduro er alles aan doet om in het zadel te blijven”, zei een 32-jarige demonstrant in de Venezolaanse media.

„Wij willen hem weg hebben. Er is geen eten in het land, de situatie is volkomen troosteloos.”

Jesus Torrealba, leider van de verzamelde oppositiepartijen, kondigde vervolgmanifestaties aan voor de komende weken. „We hebben de wereld nu laten zien dat we verandering willen. Vandaag begint een nieuwe fase van onze strijd, en we blijven vreedzaam demonstreren.”

    • Nina Jurna