Te koop: presidentiële prullaria van Ronald Reagan

Veiling

Christie’s veilt de inboedel van Ronald Reagan, de veertigste president van de Verenigde Staten. Van een scherf van de Berlijnse Muur tot zijn cowboylaarzen van brulkikkerleer.

Lot 77: een paar laarzen van koeien-, struisvogel- en brulkikkerleer en in 14-karaat goud het presidentiële zegel. Maat 10,5. Richtprijs: 10.000-20.000 Een van de vier paren die Reagan cadeau kreeg van acteur Rex Allen, bekend als ‘de zingende cowboy’. Toen Reagan in 1980 campagne voerde voor het presidentschap beloofde Allen hem de laarzen als hij in het Witte Huis zou komen. Christie’s veilt ook een holster en een antiek geweer van Reagan.

Op zijn bureau stond altijd een snoeppot gevuld met jelly beans. Aan de muur hing een antiek geweer en in de garderobekast stonden vier paar cowboylaarzen van brulkikkerleer.

Wie nieuwsgierig is naar het privé-interieur van de man die van 1980 tot 1988 de machtigste man op aarde was, komt aan zijn trekken bij drie Christie’s-veilingen in New York: The Private Collection of President and Mrs. Ronald Reagan.

Bijna alle huisraad van de veertigste president van de Verenigde Staten wordt bij opbod verkocht. Dat was de wens van Nancy Reagan, die in maart op 94-jarige leeftijd overleed, twaalf jaar na haar man. De opbrengst van de veilingen, geraamd op zeker 2 miljoen dollar, gaat naar de Ronald Reagan Bibliotheek in het Californische Simi Valley.

Na het Witte Huis verhuisden de Reagans naar een grote villa huis in Bel Air, een van de chicste wijken van Los Angeles. Twee vrienden, een autodealer en een staalmagnaat, kochten de woning voor de Reagans toen zij nog in het Witte Huis woonden. Na zijn presidentschap betaalde Reagan de aankoopsom van 2,5 miljoen dollar terug van het voorschot dat hij voor zijn memoires kreeg. De bijgelovige Nancy regelde voor de verhuizing nog wel dat het huisnummer werd gewijzigd van 666 naar 668 St. Cloud Road. Drie zessen, dat was haar te duivels.

Protestantse terughoudendheid

Een interieurarchitect hielp de Reagans met de inrichting. Bob Colacello, in 2001 auteur van het boek Ronnie and Nancy: Their Path to the White House, omschrijft het interieur in de veilingcatalogus als een combinatie van „protestantse, midwesterse terughoudendheid en Californisch comfort” – sober en tegelijk statig.

Bestudering van de 705 kavels maakt duidelijk dat het antiek bij de Reagans merendeels nep was. Maar zal dat de vele bewonderaars van de oud-president iets kunnen schelen? Welke Reagan-adept zou niet zijn holster willen bezitten? Of denk aan het bureau waaraan hij in 1994 zijn met de hand geschreven brief opstelde, waarin hij het Amerikaanse volk liet weten dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed en was begonnen aan de reis die hem voerde naar „de zonsondergang van het leven”.

Nancy Reagan zei na de dood van haar man vaak, schrijft Colacello, dat ze haar Ronnie zo miste. En dat gevoel sleet niet, vond de oud-presidentsvrouw. „Mensen zeggen dat het beter wordt. Nou, dat is niet zo.”

Veiling ‘The Private Collection of President and Mrs. Ronald Reagan’ op 21-22 sept. bij Christie’s in New York. Van 19-28 sept. is er ook een online-veiling met kleinere items. De catalogus is in te zien op christies.com

    • Arjen Ribbens