Nieuwe verkiezingen dreigen in Spanje

Spanje Demissionair premier Mariano Rajoy kreeg vrijdagavond opnieuw niet het vertrouwen van het parlement om een regering te vormen.

De Spaanse premier Rajoy.
De Spaanse premier Rajoy. Foto Reuters

Mariano Rajoy is op vrijdagavond voor de tweede keer binnen een week weggestemd als kandidaat-premier. Zijn conservatieve Partido Popular kreeg niet de gedoogsteun van de socialistische PSOE, waar hij om had gevraagd.

Daardoor dreigt te gebeuren wat eigenlijk niemand in Spanje wil: parlementsverkiezingen voor de derde keer binnen een jaar - op Eerste Kerstdag, de datum die daarvoor eerder werd vastgesteld. De meeste Spanjaarden zien niets in nieuwe verkiezingen. Volgens een recente enquête van de krant El Mundo zou zelfs een meerderheid van de PSOE-achterban een PP-regering prefereren boven verkiezingen.

In principe hebben de partijen nog twee maanden de tijd om er uit te komen. Waarschijnlijk zal koning Felipe VI in een uiterste poging Rajoy en PSOE-leider Pedro Sánchez met klem vragen om in het belang van Spanje gezamenlijk een oplossing te zoeken. De kans dat dit lukt is echter niet groot. Want ook al zeggen de leiders van alle partijen geen nieuwe verkiezingen te willen, vrijdag kwamen ze niet veel verder dan elkaar de schuld geven van de patstelling.

Lees meer over de impasse in de Spaanse politiek: De Spaanse regering die er niet zal komen

Het probleem is dat het politieke landschap in Spanje de afgelopen jaren versplinterd is door twee nieuwkomers, het links radicale Podemos van Pablo Iglesias en het liberale Ciudadanos van Albert Rivera. Zowel Rajoy als Sánchez heeft met succes geprobeerd om een coalitie te vormen met Ciudadanos. Maar beide coalities halen niet de 176 zetels die nodig zijn voor een parlementaire meerderheid en zijn dus afhankelijk van gedoogsteun van een derde grote partij.

Rivera suggereerde vrijdagavond dat de Partido Popular misschien beter Rajoy zou kunnen vervangen om de impasse te doorbreken. Maar de PP wil daar niets van weten.

Rajoy probeerde vorige week de PSOE zover te krijgen zich van stemming te onthouden en hem een kans te geven te gaan regeren. Maar Sánchez weigerde dat. Uit de hoofdelijke stemming bleek op vrijdagavond dat de 84 socialisten hun leider volgden. Net als afgelopen woensdag stemden 170 parlementariërs voor Rajoy en 180 tegen.