Serena Williams jaagt op records

Tennis

Serena Williams kan op de US Open haar 23ste grand slam winnen, een record. „Zij is de baas.”

Hoe lang zal ze nog doorgaan? Eind deze maand wordt Serena Williams 35. Ze kan nog vijf jaar spelen, zei haar Franse coach Patrick Mouratoglou eerder dit jaar in een interview met L’Equipe. „Als haar wil om te winnen blijft en ze geen ernstige blessures krijgt.”

Er is nog genoeg tijd om barrières te doorbreken. Ze zit in een fase van haar loopbaan dat ze records kan oogsten, ze speelt nu voor eeuwigheidswaarde, voor haar plaats in de geschiedenisboeken.

Zaterdag kan ze in de derde ronde van de US Open Martina Navratilova voorbijgaan in het aantal gewonnen wedstrijden op grand slams, ze staan nu beiden op 306. Maar belangrijker: ze kan het aantal grandslamzeges van Steffi Graf overtreffen, beiden wonnen er 22. Het zou Williams de grootste speelster maken in het proftijdperk – sinds 1968. Margaret Court won weliswaar 24 grand slams, maar zij presteerde dat deels in het amateurtijdperk

Explosief

De tand des tijds hindert Williams nog niet. Natuurlijk, ze beweegt niet meer zo explosief als in haar twintigerjaren. Ze moet het vooral van haar machtige service en het dynamiet in haar slagen hebben, niemand die tegenstandsters zo kan overpoweren zoals zij.

Het aantal slagen dat ze maakt in rallies is in de loop der jaren afgenomen van 4.5 naar 4, zo berekende The Washington Post. Dat typeert het spel van Williams: service, pats, boem, punt. Geen geduld voor eindeloos ralliewerk.

Ze heerst als een koningin over het vrouwenveld. Luister naar de Amerikaanse oud-speelster Lindsay Davenport in een gesprek op Wimbledon, afgelopen juli over Williams, haar oude rivale. „Er is een groot gat tussen Serena en de rest. Met haar spel is de baas in de service, de return en de eerste twee slagen. Wat ik niet begrijp is dat de andere speelsters niet proberen om daar ook leidend in te worden.”

Williams zet de standaard hoog, weinigen die eraan komen. Natuurlijk heeft ze haar inzinkingen, haar nederlagen, haar drama’s. US Open vorig jaar, toen ze ten onder ging aan de stress. Maar ze kwam terug, de oervechter in haar stond op.

Ze is de laatste ster, na het wegvallen van de geschorste Maria Sjarapova. Voor het vrouwentennis is het te hopen dat Williams haar loopbaan voorlopig voortzet, de sport kan niet zonder haar icoon.