Samsung staakt verkoop Note7 om ontploffende accu’s

Het is het vlaggenschip van de smartphonelijn van het elektronicaconcern. Er zijn al 35 defecte accu’s ontdekt.

Een Galaxy Note7 in de etalage van een winkel in Seoul.
Een Galaxy Note7 in de etalage van een winkel in Seoul. Foto Kim Hong-Ji / Reuters

Samsung heeft de verkoop van de nieuwe Galaxy Note7 opgeschort nadat de accu’s van enkele toestellen waren ontploft. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten. Het vlaggenschip van Samsungs smartphonelijn is in Nederland nog niet te koop, maar zou naar verwachting komende week geïntroduceerd worden.

T-Mobile liet vrijdag weten dat de lanceerdatum van 9 september zal worden uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend gemaakt. IT-consultancy Websend, dat onder meer verkoopsites Mobiel.nl en GSMWijzer.nl onder zijn hoede heeft, zegt dat de Note7 niet actief meer verkocht zal worden. “Mijn vermoeden is dat er zeker duizenden pre-orders in Nederland geplaatst zullen zijn van de Note 7″, aldus een marketingmedewerker.

Het toestel is pas twee weken geleden gelanceerd. Er zijn volgens het Samsung al een miljoen exemplaren verkocht. Er zijn tot nu toe 35 gevallen bevestigd van telefoons die door een defecte accu tijdens het opladen in brand vlogen of ontploft zijn. Samsung heeft nog niet laten weten hoe ze de problemen gaan aanpakken.

Vlammen, rook en blauwe plekken

Een Note7-bezitter uit Zuid-Korea zegt tegen AP blauwe plekken opgelopen te hebben toen ze ‘s nachts uit bed sprong nadat er vlammen uit haar telefoon schoten. Haar kamer zou vol chemisch ruikende rook gestaan hebben. Samsung heeft haar naar eigen zeggen aangeboden haar geld terug te geven plus een schadevergoeding van omgerekend 240 euro. Daar is ze niet mee akkoord gegaan, omdat haar kwetsuren zomaar ernstiger hadden kunnen zijn.

Samsung zelf heeft nog niets bekendgemaakt over eventuele gewonden. Klanten die al Note 7 gekocht hadden, kunnen hun toestel omruilen voor een nieuwe, heeft het elektronicaconcern laten weten.