Ro Theater wil niet meer met vaste acteurs werken

Het gezelschap wil uitsluitend met freelancers werken. Voor vaste acteurs is geen plaats.

Snorro Foto Leo van Velzen

Theater Rotterdam, het fusiegezelschap van Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam, stopt met werken met vaste acteurs. Dat betekent dat waarschijnlijk ontslag volgt voor Sylvia Poorta en Jack Wouterse, de laatst overgebleven acteurs in vaste dienst. „Tenzij voor hen een nieuwe functie wordt gevonden”, aldus hoofd marketing Winfred van den Bor. De gesprekken daarover zijn gaande. Wouterse kondigde gisteren zijn ontslag aan in het AD, maar dat is volgens Van den Bor „voorbarig”.

Geen plaats
Tien jaar geleden beschikte het Ro Theater over een vast spelersensemble van elf acteurs, maar Theater Rotterdam afficheert zich nadrukkelijk als een collectief van makers. Daarbinnen zou voor vaste acteurs geen plaats zijn. Het gezelschap wil uitsluitend met freelancers werken. Met de komst van de nieuwe artistiek leider Bianca van der Schoot bij het Ro Theater verschuift de focus bovendien richting mime, en dat vraagt een ander soort acteur, aldus Van den Bor.


Binnen het Ro Theater heerst onvrede over de totstandkoming van de fusie. Vorig jaar vertrokken directeur Erik Pals en voorzitter van de raad van toezicht Ed van Leeuwen. Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz, die zich voor een reeks voorstellingen aan het gezelschap had verbonden, mocht deze niet voltooien en vertrok. Actrice Fania Sorel volgde artistiek leider Alize Zandwijk naar Duitsland.

Lees ook: Jack Wouterse ‘Ik val af, omdat ik wil blijven leven’

Van den Bor zegt dat de acteurs mogelijk „op productieniveau” aan Theater Rotterdam verbonden kunnen blijven. Zo zijn beiden nog te zien in de familievoorstelling van het Ro Theater, Snorro.

    • Herien Wensink