Poetin hoopt op Saoedi-Arabië

Lage olieprijs

De Russische president verwacht dat Saoedi-Arabië niet langer dwars zal liggen bij mogelijke afspraken over bevriezing van de productie.

Het Prirazlomnoje-olieveld in West-Siberië. Veertig procent van de begroting komt uit de verkoop van olie en gas. Sergei Karpukhin/Reuters

De olieprijs omhoog praten lukt de een beter dan de ander. Saoedi-Arabië deed het drie weken geleden toen minister Khalid al-Falih van Energie aankondigde dat de landen van de OPEC eind september met Rusland in Algiers zouden spreken over het ‘bevriezen’ van de productie. De prijs van een vat olie sprong meteen 10 procent omhoog naar ongeveer 45 dollar.

Vrijdag deed de Russische president Poetin ook een poging in een interview met het financiële persbureau Bloomberg. „Het zou economisch logisch zijn als we een compromis zouden kunnen vinden”, stelde de president, die bevestigde dat de kwestie inderdaad aan de orde zal komen op een conferentie eind deze maand in Algerije, waar ook Rusland aanwezig zal zijn. De markt reageerde dit keer lauw: de olieprijs steeg dit keer slechts 2 procent.

„Ik ga ervan uit dat alle betrokkenen het belang inzien van stabiele en eerlijke energieprijzen en de juiste keuze zullen maken”, aldus Poetin tegenover Bloomberg.

Hij noemde de invloedrijke Saoedische prins Mohammed bin Salman nadrukkelijk „een zeer betrouwbare partner met wie je afspraken kunt maken in de zekerheid dat ze zullen worden nageleefd”. Die uitspraak van Poetin is opmerkelijk omdat zijn eigen minister van Energie, Aleksandr Novak, juist bij de Saoediërs een blauwtje liep.

Er leek vorige maand inderdaad een afspraak aan te komen dat de productie zou worden bevroren, maar op het laatste moment lag Saoedi-Arabië dwars. Het land weigerde elke concessie aan Iran, dat eerst zijn productie terug wil brengen op het niveau van voor de internationale sancties, voor het aan bevriezing wil denken. Laat staan productiebeperking.

De olieprijs is in twee jaar meer dan gehalveerd. Van 115 dollar per vat naar rond de 45 dollar nu. Voor Rusland, dat meer dan 40 procent van zijn staatsinkomsten uit de verkoop van olie en gas haalt, heeft dat ingrijpende gevolgen. Zeker aan de vooravond van parlementsverkiezingen later dit jaar waarbij de nodige ‘cadeautjes’ moeten worden uitgedeeld aan de kiezers.

Overigens zou een bevriezing van de olieproductie lang niet ver genoeg gaan, menen analisten. Waar de markt behoefte aan heeft om de prijs weer op te stuwen naar een rendabel niveau, is een productiebeperking.

Volgens een inventarisatie gemaakt door Bloomberg is het tegendeel op dit moment gaande. De landen van de OPEC hebben in augustus een record aantal van ruim 33 miljoen vaten per dag op de markt gebracht, een toename van 120,000 vaten per dag ten opzichte van een maand eerder.

Die extra vaten kwamen vooral uit Irak en Iran. Maar ook Saoedi-Arabië, het belangrijkste land binnen de OPEC, verhoogde de productie naar een nieuw record van 10,60 miljoen vaten per dag.

    • Renée Postma