Vijf koptelefoons voor als je smartphone geen gaatje heeft

De koptelefoonaansluiting verdwijnt uit de telefoon, als het aan Apple ligt. Vijf opties om onderweg toch naar muziek te luisteren.

De iPod maakte de walkman overbodig, de smartphone maakte de iPod overbodig. Maar wat nooit veranderde: de 3,5 millimeter brede aansluiting voor je hoofdtelefoon. Deze stekker zat al in de transistorradio’s uit de jaren zestig. Sterker nog: deze koptelefoonaansluiting is het kleine broertje van de 6,5 millimeter jackplug, die afstamt van de telefooncentrales uit het einde van de negentiende eeuw.

Dat vertrouwde ronde gaatje in je telefoon dreigt overbodig te worden. In ieder geval in de nieuwe iPhone 7, als we de geruchten mogen geloven. Typisch Apple: een eigenwijze keuze om de eigen Lightning-poort af te dwingen en een manier om de omzet van het eigen koptelefoonmerk Beats een duwtje te geven.

Maar er zijn meer telefoonmakers die van de audioplug afwillen. Het Chinese LeEco ontwierp al een toestel waarbij je een koptelefoon via de USB-poort aansluit. Het klinkt beter dan een gewone audioplug, aldus LeEco.

Een ander voordeel is dat de telefoon zonder dat gaatje van 3,5 millimeter een fractie dunner kan worden en er ruimte vrijkomt voor bijvoorbeeld een extra speakertje. Maar ja, je bestaande koptelefoon werkt niet meer, zonder verloopstekkertje.

NRC testte vijf koptelefoons die geschikt zijn voor de nieuwe telefoons zonder traditionele aansluiting. Zoals draadloze koptelefoons die met bluetooth werken. Mooi meegenomen is dat je dan niet meer met je snoertje kunt blijven haken achter het stuur van je fiets of de klink van de deur.

De batterijduur van de draadloze koptelefoons is lang genoeg om tientallen uren onafgebroken naar muziek te luisteren of films te kijken - zelfs met noise cancelling, onderdrukking van het omgevinggeluid. Bovendien kun je er handsfree telefoongesprekken mee voeren. En ter geruststelling: bij de duurdere draadloze koptelefoons zit nog altijd een ouderwetse kabel met 3,5 mm plug, om het toestel ook op niet-draadloze apparatuur aan te sluiten. Dat scheelt ook nog eens batterijen.

1. Sony MDR-1000X

Sony_MDR-1000X_B_std-Mid

Sony stuurt zijn nieuwste draadloze koptelefoon voor de test, nog voordat ’ie officieel geïntroduceerd is. De MDR-1000x biedt ruisondrukking maar die haalt het niet bij het niveau van Sennheiser of Bose. Dat geldt ook voor de klankkwaliteit: het is wat matjes; details ontbreken en de bassen missen diepte. Dat verwacht je niet voor vierhonderd euro.

Prijs: 399 euro

2. Bose QuietComfort 35

Bose-QuietComfort-35-Silver-1200x659

Stap in een willekeurig vliegtuig en de helft van de reizigers heeft een Bose QuietComfort koptelefoon op zijn hoofd. Het is de standaard voor geluidsonderdrukking en dat geldt ook voor de draadloze QC35. Het voelt een beetje vreemd aan je oren, alsof je met een verkouden hoofd onder water zwemt. Maar het werkt: herrie verdwijnt.

De QC35 is een prettig klinkende koptelefoon die muziek vaak net iets vriendelijker weergeeft dan de harde werkelijkheid. Het Goede Doel had het ooit over vriendschap met een dun laagje chroom – Bose legt zo’n subtiel laklaagje over het geluid heen. Dat gaat niet per se ten koste van de detaillering. Ook lekker veel druk in de lage tonen.

Prijs: 379,95 euro

3. Sennheiser PXC 550

sennheiser_PXC 550

De koptelefoon van Sennheiser gaat automatisch aan als je ’m op je hoofd zet – je bedient met tikjes op de zijkant en door de oorschelpen een kwartslag te draaien. Een Britse dame vertelt je dat de koptelefoon aanstaat en met welk apparaat een bluetoothverbinding is gelegd. De PXC 550 weegt 227 gram en is comfortabel genoeg om tijdens een lange vlucht te dragen. De PXC 550 heeft wat minder lage tonen dan de Bose QuietComfort maar biedt wel iets meer details in de geluidsweergave. Ook qua geluidsonderdrukking kan deze Sennheiser zich meten met de beste.

Prijs: 399 euro

4. JBL Reflect Aware In-Ear

jbl-reflect-aware--1500x1000

JBL ontwierp deze oortjes speciaal voor de nieuwe iPhone: je sluit ’m aan op de Lightning-poort op de iPhone. De JBL heeft daarom geen batterij nodig om de noise-cancelling (onderdrukking van omgevingsgeluid) aan te sturen. Daardoor blijven de oortjes lekker licht – handig voor sporters, die dan wel hun telefoon bij de hand moeten houden.

De klank van de JBL is niet echt indrukwekkend, ook niet als je aan de geluidsfilters in de meegeleverde app schroeft. Verwacht ook geen wonderen van de geluidsonderdrukking; ondanks drie instellingen dringt er toch veel omgevingsgeluid binnen. Er is ook een USB-C variant voor Android toestellen.

Prijs: 175 euro

5. Plantronics BackBeat Go 3

Plantronics BackBeat Go 3

Deze luidsprekertjes stop je in je oren en maken verbinding via bluetooth. Het batterijtje is verwerkt in de afstandsbediening in de kabel. De BackBeat Go 3 houdt het tot 18 uur vol op een volle batterij, zeker als je er een etuitje bij koopt waarin een extra accu zit. Via de Plantronics hoor je veel details in mid en hoog en wat weinig laag in vergelijking met concurrenten. Je ziet er met dat touwtje tussen je oren wel een beetje uit als een dokter met stethoscoop. De kabel is wat dik en ‘bonkt’ daarom als ’ie heen en weer tikt op je lichaam tijdens lopen of rennen.

Prijs: 130 euro incl. etui