Zo moeilijk is het om in de VS een wapeneigenaar te vinden

Slechts één bureau kan in de VS de eigenaar van een wapen achterhalen. En dat gebeurt allemaal met de hand.

Beeld uit video Vimeo

Op een parkeerplaats ergens in het Amerikaanse West Virginia staan vijf zeecontainers: een blauwe, een oranje en drie rode. Ze zitten stampvol met kartonnen dozen, die op hun beurt weer gevuld zijn met gele velletjes papier. Het zijn formulieren die mensen in de Verenigde Staten moeten invullen als ze een wapen kopen.

De containers voor het bureau van het National Tracing Center (NTC) bevatten slechts een fractie van alle registraties, zo is te lezen in een longread van GQ. De rest ligt bij de winkels die de pistolen en geweren verkochten, verspreid over het hele land. In totaal zijn in de VS meer dan driehonderd miljoen wapens verkocht.

De miljoenen losse formuliertjes zijn de enige manier om de eigenaar van een wapen te achterhalen, wanneer de politie bijvoorbeeld een pistool vindt op een plaats delict. Sinds 1986 is een doorzoekbare database met wapenkopers of –bezitters namelijk bij wet verboden. Gewoon zoeken op naam of serienummer van een wapen kan dus niet.

De vloer stond op instorten

Als de Amerikaanse politie aanklopt bij het NTC beginnen de amper vijftig werknemers van het bureau dus aan een enorm karwei. Via de fabrikant en tussenhandelaren gaan ze op zoek naar de winkel die het wapen verkocht. Daar vragen ze alle formulieren op en doorzoeken die vervolgens met de hand. En uiteindelijk komt er dan een naam boven.

De formulieren die het NTC in dozen heeft opgeslagen, zijn van winkels die in de loop der jaren failliet zijn gegaan. Aanvankelijk stalde het bureau die allemaal in de gang. Totdat het er meer dan tienduizend werden, toen kwam de eigenaar van het pand klagen dat de vloer op instorten stond.

Om het papierwerk een beetje terug te dringen is het bureau alle velletjes nu aan het inscannen. Maar eenmaal digitaal mogen de documenten nog steeds niet doorzoekbaar zijn. Dus ook dan is het een kwestie van formulier na formulier bekijken. Gemiddeld 1.500 stuks per dag, 370.000 per jaar.

Waarom dit systeem zo omslachtig is lees je in ‘Inside the federal bureau of too many guns’ bij GQ. (Leestijd: ongeveer 33 minuten, lengte: 6.700 woorden)