Ook huiszoeking bij Beckenbauer

Voetbal

In Zwitserland en Oostenrijk vonden huiszoekingen plaats in het kader van onderzoek naar de organisatie van het WK voetbal in 2006.

Foto AFP

Al sinds november 2015 blijkt de Zwitserse justitie strafrechtelijk onderzoek te doen naar Franz Beckenbauer, vanwege dubieuze financiële transacties rond de organisatie van het WK voetbal in 2006. Behalve Beckenbauer (70), die hoofd van het organisatiecomité was dat het WK naar Duitsland haalde, worden ook drie andere leden van het presidium van het comité verdacht van onder meer oplichting, onrechtmatige bedrijfsvoering en witwassen.

Eén van hen is Wolfgang Niersbach, die in verband met de affaire in november al terugtrad als voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB). Op acht plekken in Zwitserland en Oostenrijk vonden donderdag huiszoekingen plaats, waaronder volgens de Duitse pers in het huis van Beckenbauer in Salzburg. Ook is „een aantal van de verdachten” verhoord, maakte de Zwitserse justitie bekend. De advocaat van Beckenbauer heeft laten weten dat de voormalige voetbalheld en trainer, die in Duitsland nog altijd een legendarische status geniet, „constructief’’ meewerkt met justitie.

Dat het WK van 2006 niet in alle opzichten het ‘zomersprookje’ was zoals Duitsland het aanvankelijk beschouwde, is al zeker sinds vorige herfst duidelijk. Maar een onderzoek in opdracht van de DFB leverde geen bewijs op dat Duitsland met smeergeld stemmen ‘gekocht’ had om het toernooi te kunnen organiseren, al sloot het onderzoek dat ook niet uit.

Rond allerlei betalingen bestaat nog grote onduidelijkheid. Centraal in de kwestie staat een bedrag van 6,7 miljoen euro, dat de Duitse bond in 2005 betaald heeft aan de internationale voetbalbond FIFA. Dat bedrag zou een bijdrage zijn voor een gala, dat echter nooit heeft plaatsgevonden.