Oezbeekse president Islam Karimov (78) overleden

De Oezbeekse regering bevestigde na veel verwarrende berichten de dood van de president.

Islam Karimov op archiefbeeld (2015)
Islam Karimov op archiefbeeld (2015) Muhammadsharif Mamatkulov/Reuters

De Oezbeekse president Islam Karimov is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Oezbeekse overheid vrijdag via de staatstelevisie bevestigd, meldt de BBC.

Een eerdere hersenbloeding lijkt de leider fataal te zijn geworden. Karimov wordt zaterdag begraven in zijn geboorteplaats Samarkand, in het zuidoosten van het land.

Verwarring

Er was eerder op de dag flink wat verwarring over de dood van de Oezbeekse president Islam Karimov. Het Russische persbureau Interfax meldde vrijdagmiddag dat het 78-jarige staatshoofd was overleden. Even later trok het persbureau die verklaring weer in en zei dat er sprake was van een “technische fout”.

Lees hier de necrologie van Karimov: Met keiharde repressie hield hij Oezbekistan rustig

Ook eerder op de dag condoleerde de Turkse premier Yildirim de Oezbeken met hun verlies, ondanks het uitblijven van een bevestiging van de dood van Karimov. Zondag werd bekend dat de Oezbeekse leider na een hersenbloeding op de intensive care was beland. “Zijn toestand is stabiel. Het is te vroeg om voorspellingen te doen over zijn gezondheid in de toekomst”, schreef zijn dochter toen op Instagram.

Karimov leidde Oezbekistan, dat grote olie-, gas- en goudreserves heeft, op autoritaire wijze sinds 1989. Hij was eerst de leider van de Oezbeekse Sovjetrepubliek en werd in 1991 de eerste (en tot nu toe enige) president van onafhankelijk Oezbekistan. De Oezbeekse overheid beschouwt de gezondheid van de president als staatsgeheim, maar gaf eerder wel toe dat hij “onder behandeling” is.

Lees ook: Oude autocraten in Centraal-Azië zien hun troon wankelen

Maandagavond meldde het Russische persbureau Fergana dat Karimov was overleden. Dat bericht werd onmiddellijk ontkend door de Oezbeekse regering in Tasjkent. Ook doken foto’s op die zouden aantonen dat de familiebegraafplaats voor zijn uitvaart in orde gemaakt werd.

Het ontbreken van een sterke oppositie maakt aannemelijk dat een opvolger uit Karimovs entourage komt. Mogelijk liet de bevestiging van zijn overlijden zo lang op zich wachten omdat er gesteggel is over wie hem moet opvolgen. Karimovs dood ontketent mogelijk een machtsstrijd.

Lees ook: Arme, eenzame dictator: zelfs zijn dood duurt lang

Mensenrechtenorganisaties noemen hem een dictator, die met ijzeren vuist regeert. De persvrijheid in het land is zeer beperkt. Een VN-rapport sprak van “systematische” inzet van marteling onder Karimov.