Miljoenenschikking SBM Offshore toch niet goedgekeurd

Het Nederlandse bedrijf hoopte dat met de schikking de corruptiezaak rond het Braziliaanse Petrobras afgedaan zou zijn.

Een SBM-schip komt aan in Brazilië.
Een SBM-schip komt aan in Brazilië. Foto SBM Offshore

De schikking tussen SBM Offshore en de Braziliaanse autoriteiten over het omkoopschandaal rond Petrobras is door justitie in dat land voorlopig toch niet goedgekeurd. Dat heeft de van oorsprong Schiedamse leverancier van drijvende fabrieken voor de olie- en gassector vrijdag bekendgemaakt. Er wordt meer onderzoek gedaan. Het bedrijf had afgesproken 162,8 miljoen dollar (147,5 miljoen euro) te betalen.

SBM “wil graag opheldering over het besluit en zal de markt daarvan op de hoogte brengen”, laat het bedrijf weten. Het onderzoek draait om de betaling van smeergeld aan medewerkers van Petrobras om opdrachten binnen te halen. Met de schikking had voor SBM de slepende zaak afgedaan moeten zijn. Het leeuwendeel van het geld, 150 miljoen dollar, was gereserveerd voor Petrobras. Justitie en de toezichthouder COAF zouden ieder 6,8 miljoen krijgen.

Lees ook: SBM schikt met Brazilië in omkopingszaak

Eerder werd ook met de Nederlandse justitie geschikt voor 240 miljoen dollar. Dat was een van de grootste Nederlandse schikkingen ooit.