Martijn van Dam (PvdA) niet herkiesbaar voor de Kamer

Hij vreest zich na 13 jaar Kamerlidmaatschap onvoldoende te “verbazen”, zei hij tegen het AD. Wel wil hij bewindspersoon blijven.

Archiefbeeld van Martijn van Dam (links) tijdens zijn werk als staatssecretaris.
Archiefbeeld van Martijn van Dam (links) tijdens zijn werk als staatssecretaris. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) stelt zich bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet verkiesbaar. Dat heeft hij gezegd in een interview dat morgen verschijnt in het AD. Van Dam was bijna dertien jaar Kamerlid, tot hij eind vorig jaar Sharon Dijksma opvolgde als staatssecretaris. Hij hoopt wel terug te kunnen komen als bewindspersoon.

Van Dam laat zegt in het AD bang te zijn dat hij zijn werk niet meer goed kan doen. “Toen ik naar de Tweede Kamer ging, heb ik besloten dat ik alleen maar een goeie volksvertegenwoordiger kan zijn als ik me blijf verbazen. En op een gegeven moment gaat na dertien jaar de verbazing eraf, terwijl dat wel de brandstof is die je nodig hebt”, zegt hij in de krant.

Lees ook over het afscheid van fractiegenoot Vermeij, die ook graag staatssecretaris had willen worden: PvdA’er Roos Vermeij keert niet terug in de Tweede Kamer

Van Dam was van 2003 tot 2013 mediawoordvoerder in de fractie. Ook hield hij zich bezig met de portefeuilles buitenland en asiel en integratie.

Volgens Van Dam kan de Partij van de Arbeid bij de komende verkiezingen nog de grootste worden. Als dat gebeurt zou hij graag zijn “klus afmaken”.