Jong Oranje dreigt EK te missen na puntenverlies

Voetbal

Jong Oranje kwam in een EK-kwalificatieduel in en tegen Wit-Rusland niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Deelname aan de eindronde is ver weg.

Jong Oranje-coach Fred Grim.
Jong Oranje-coach Fred Grim. Foto GINO VAN OUTHEUSDEN, NOVUM/ORANGE PICTURES

Een dag na de nederlaag van het Nederlands elftal in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Griekenland (1-2) heeft ook Jong Oranje het Nederlandse voetbal geen dienst bewezen. De ploeg van bondscoach Fred Grim, vol talenten uit de eredivisie en buitenlandse topcompetities, kwam in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Door het tegenvallende resultaat heeft de ploeg kwalificatie voor de EK-eindronde volgend jaar in Polen niet meer in eigen hand. Nederland staat met nog twee duels te spelen twee punten achter koploper Slowakije, waarvan al twee keer werd verloren. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, de beste vier nummers twee van de negen poules spelen playoffs voor de laatste twee EK-tickets.

Voor de vrijwel lege tribunes rond het kunstgrasveld in Minsk maakten de Nederlandse talenten geen erg geïnspireerde indruk. De ploeg kwam na een kwartier op achterstand, nadat Jean-Paul Boëtius de bal in het eigen strafschopgebied ongelukkig op zijn hand had gekregen. De Wit-Russische aanvoerder Pavel Savitski schoot de strafschop onberispelijk langs doelman Mickey van der Hart.

Wit-Rusland, dat vorig jaar in Nederland nog met 1-0 werd verslagen, gaf weinig ruimte weg. Pas in de tweede helft wist Jong Oranje kansen af te dwingen voor Ricardo Kishna, de bewegelijke Bart Ramselaar en invaller Vincent Vermeij. Na 69 minuten kopte de als spits begonnen Anwar El Ghazi de gelijkmaker binnen, uit een voorzet van Kishna.

Vlak daarna bracht opnieuw Savitski het gastland alweer op voorsprong na chaos in de Nederlandse verdediging bij een vrije trap. Derrick Luckassen kopte Jong Oranje in de 78ste minuut langszij. In de slotfase waren de beste kansen voor Wit-Rusland, al liet ook El Ghazi een flinke mogelijkheid onbenut.

„We hebben hier twee punten laten liggen”, stelde coach Grim na afloop. „We begonnen te gemakkelijk aan de wedstrijd en zaten niet in ons spel.” Onder zijn voorganger Adrie Koster miste Jong Oranje in 2014 het EK. Grim blijft optimistisch. „We spelen volgende maand nog twee wedstrijden, die moeten we winnen om kans te houden op kwalificatie.”