Ierse regering wil in beroep tegen naheffing Apple

Apple

De Ierse regeringscoalitie verkiest bescherming van het vestigingsklimaat boven de mogelijkheid om 13 miljard euro te innen.

De Ierse regeringscoalitie wil in beroep gaan tegen de belastingaanslag van 13 miljard die Apple deze week kreeg gepresenteerd door de Europese Commissie. Die beslissing viel vrijdag na drie dagen hoog overleg over de vraag of Ierland het bedrag niet zo snel mogelijk moet innen. Regeringspartijen Fine Gael en Independent Alliance keerden zich eerder deze week nog tegen een beroep, maar kwamen daar vrijdag op terug vanwege de risico’s voor het Ierse vestigingsklimaat. Aanstaande woensdag vergadert het Ierse parlement over de kwestie.

De Europese Commissie oordeelde dinsdag dat Ierland jarenlang veel te weinig belasting heeft geheven op winsten van Apple, dat een belangrijk deel van de Europese omzet laat lopen via kantoren in dat land. Eurocommissaris van Mededinging Margarethe Vestager droeg Ierland op om de achterstallige belasting, volgens haar 13 miljard euro, alsnog te innen bij de Amerikaanse technologiereus.

Volgens de Commissie betaalde Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting, terwijl 12,5 procent het standaardtarief is voor bedrijven in Ierland. Zowel Ierland als Apple spreken tegen dat er zo weinig belasting werd betaald.

Jaarbudget gezondheidszorg

Het bedrag van 13 miljard euro is net zoveel als het jaarbudget voor gezondheidszorg in Ierland. Veel Ieren spraken zich er de laatste dagen voor uit om eieren voor hun geld te kiezen, en het enorme bedrag inderdaad te innen bij Apple zoals de Commissie wil. Na jaren van bezuinigingen door de financiële crisis kan het land dat geld goed gebruiken, redeneren zij.

Voorstanders van een hoger beroep vinden juist dat Ierland zijn gunstige vestigingsklimaat op het spel zet als het te makkelijk meegaat in de beslissing van de Commissie. De bestuursvoorzitter van Apple, Tim Cook, zei eerder deze week in een interview dat hij er vanuit ging dat „de Ieren het juiste zullen doen.”

Ook voor regeringspartijen Fine Gail en Independent Alliance weegt het vestigingsklimaat uiteindelijk zwaarder dan het snel innen van de 13 miljard euro. Ierland is de laatste decennia economisch snel gegroeid, mede doordat veel internationale bedrijven er hun hoofdkantoor vestigden, veelal om fiscale redenen.

Voor Apple is de Ierse rekening overigens niet de enige grote belastingaanslag die het kan verwachten. Het bedrijf steggelt al jaren met de Amerikaanse overheid over de enorme hoeveelheid contant geld (ruim 215 miljard dollar, 192 miljard euro) die het buiten de VS heeft gestald. Dat doet het bedrijf omdat het Amerikaanse belasting moet betalen over dat geld op het moment dat het terugvloeit naar de Verenigde Staten.

Cook zei donderdag dat Apple dat geld misschien vanaf volgend jaar terug gaat halen naar de Verenigde Staten, onder voorwaarde dat de Amerikaanse regering de belastingtarieven verlaagt. Voor de belastingaanslag die dit gaat opleveren heeft Apple al zo’n 30 miljard dollar opzij gezet.