Ierse regering wil in beroep in Apple-zaak

Apple

Coalitie verkiest vestigingsklimaat boven het innen van 13 miljard

Ierse regering kiest voor Apple en riskeert confrontatie met Brussel.
Ierse regering kiest voor Apple en riskeert confrontatie met Brussel. Dado Ruvic/Reuters

De Ierse regeringscoalitie wil in beroep aantekenen tegen de belastingaanslag van 13 miljard euro die Apple deze week kreeg gepresenteerd door de Europese Commissie. Die beslissing viel vrijdag na drie dagen hectisch overleg over de vraag of Ierland het bedrag niet gewoon zo snel mogelijk moet innen. Regeringspartijen Fine Gael en Independent Alliance waren eerder deze week nog tegen, maar kwamen daar vrijdag op terug vanwege de risico’s voor het Ierse vestigingsklimaat. Aanstaande woensdag neemt het Ierse parlement een definitief besluit.

De Europese Commissie oordeelde dinsdag dat Ierland jarenlang veel te weinig belasting heeft geheven op winsten van Apple, dat een belangrijk deel van de Europese omzet laat lopen via kantoren in dat land. Europees commissaris van Mededinging Margarethe Vestager droeg Ierland op om de achterstallige belasting, volgens haar 13 miljard euro, alsnog te innen bij de Amerikaanse technologiereus. Volgens de Commissie betaalde Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting, terwijl 12,5 procent het standaardtarief is voor bedrijven in Ierland. Zowel Ierland als Apple spreken tegen dat er zo weinig belasting werd betaald.

Jaarbudget gezondheidszorg

Het bedrag van 13 miljard euro is net zoveel als het jaarbudget voor gezondheidszorg in Ierland. Veel Ieren pleitten er e afgelopen dagen voor om het niet tot een conflict met Brussel te laten komen en het enorme bedrag alsnog te innen bij Apple. Na jaren van bezuinigingen door de financiële crisis kan het land dat geld goed gebruiken, redeneren zij.

Voorstanders van een hoger beroep vinden juist dat Ierland zijn gunstige vestigingsklimaat op het spel zet als het te makkelijk meegaat in de beslissing van de Commissie. De bestuursvoorzitter van Apple, Tim Cook, zei eerder deze week in een interview dat hij er vanuit ging dat „de Ieren het juiste zullen doen.”

Ook voor regeringspartijen Fine Gael en Independent Alliance weegt het vestigingsklimaat dus uiteindelijk zwaarder dan het snel innen van de 13 miljard euro. Ierland is de laatste decennia economisch snel gegroeid, mede doordat veel internationale bedrijven er hun hoofdkantoor vestigden, veelal om fiscale redenen.

Voor Apple is de Ierse rekening overigens niet de enige grote belastingaanslag die het kan verwachten. Het bedrijf steggelt al jaren met de Amerikaanse overheid over de enorme hoeveelheid geld (ruim 215 miljard dollar, 192 miljard euro) die het buiten de VS heeft gestald. Dat doet het bedrijf omdat het Amerikaanse belasting moet betalen op het moment dat het geld terugvloeit naar de Verenigde Staten.

Cook zei donderdag dat Apple dat geld misschien vanaf volgend jaar terug gaat halen naar de Verenigde Staten, onder voorwaarde dat de Amerikaanse regering de belastingtarieven verlaagt.

Voor de belastingaanslag die dit gaat opleveren heeft Apple al zo’n 30 miljard dollar opzij gezet.