Ierland tekent toch beroep aan tegen Apple-aanslag

Ierland vreest dat de naheffing van 13 miljard euro slecht is voor het vestigingsklimaat in het land.

Een vrouw verkleed als Sneeuwwitje (midden) demonstreert voor de belastingaanslag. Foto Paul Faith / AFP

De Ierse regeringscoalitie wil toch in beroep tegen de Europese belastingaanslag van 13 miljard die Apple werd opgelegd. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. Woensdag wordt er een motie van die strekking voor de Dáil, het Ierse lagerhuis, gebracht.

De regeringspartijen waren verdeeld over de zaak. Een deel was van mening dat het land 13 miljard euro, zo’n 3.000 euro per Ier, goed kan gebruiken. Een ander deel denkt dat het slecht zou zijn voor het vestigingsklimaat in het land als er geen bezwaar wordt gemaakt tegen het Europese commentaar op de onderlinge belastingafspraken.

Lees meer over het Ierse dilemma: Apple-strijd wordt steeds politieker

De Europese Commissie oordeelde dat de afspraken die Ierland en Apple hadden gemaakt voor het bedrijf zo gunstig uitpakken dat ze neerkomen op illegale staatssteun. In 2014 zou het bedrijf maar 0,005 procent belasting hebben afgerekend in Ierland. De recordaanslag van 13 miljard is volgens Eurocommissaris Vestager simpelweg het bedrag dat het Amerikaanse technologiebedrijf eigenlijk af had moeten dragen.

Lees ook: Drie vragen over de naheffing van 13 miljard voor Apple

Apple zelf ontkent overdreven gematst te zijn, en zegt ook in 2014 belasting betaald te hebben op basis van het standaard vennootschapsbelastingtarief van 12,5 procent.

    • Bastiaan Nagtegaal