Huisbaas toch vervolgd voor dodelijke brand Leeuwarden

Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven. Het was in het pand slecht gesteld met de veiligheid.

Een beeld van Mata Hari met op de achtergrond de brand. Vijftien panden gingen verloren, waaronder het geboortehuis van Mata Hari.
Een beeld van Mata Hari met op de achtergrond de brand. Vijftien panden gingen verloren, waaronder het geboortehuis van Mata Hari. Foto Catrinus van der Veen / ANP

Wyb F., de huisbaas van de 24-jarige man die in 2013 omkwam bij een brand in Leeuwarden, wordt vervolgd. Dat heeft het hof geoordeeld. Volgens de raadsheren is het ontstaan van de brand niet de schuld van F., maar had hij wel beter moeten letten op de brandveiligheid van zijn pand. De pandeigenaar, een in Leeuwarden bekend gemeenteraadslid, wordt vervolgd voor dood door schuld.

De brand ontstond in een winkel, waar synthetische kleding in brand vloog door een steekvlam uit een gaskachel. Vijftien panden werden door het vuur getroffen, waaronder het geboortehuis van Mata Hari. De 38-jarige medewerker van de winkel die de kachel had aangesloten, werd vrijgesproken voor dood door schuld. De rechter zei na onderzoek vastgesteld te hebben dat “de slechte brandpreventietoestand van de panden een niet te onderschatten rol heeft gespeeld in de branduitbreiding en rookverspreiding”.

Het hof heeft nu ongeveer hetzelfde geconcludeerd:

“Door de onderzoeksinstanties is vastgesteld dat het slachtoffer tenminste veertig minuten de tijd had moeten hebben om het pand op een veilige manier te verlaten. Vanwege de bouwkundige tekortkomingen van het pand was die tijd niet beschikbaar, waarmee een causaal verband kan worden aangetoond tussen die tekortkomingen en het overlijden van slachtoffer.”

Wyb F. zit al ruim twintig jaar in de Leeuwardense gemeenteraad voor Gemeentebelangen. In zijn portefeuille heeft hij onder meer wonen en de binnenstad.