Het grote nut van stenen ballen

Balgooien

Oermensen hadden stenen ballen, maar wat deden ze ermee? Gooien, naar een vijand of een prooi.

Foto Judy Maguire

Het is best opvallend, al die ronde stenen in Afrika, en precies op de plekken waar lang geleden oermensen rondliepen. Mooie ronde stenen zijn het, zo groot als een tennisbal maar dan veel zwaarder. En die oermensen moeten ze vaak hebben gebruikt. Aan de steensoort kun je zien dat ze soms van ver weg zijn meegenomen naar een grot. Op sommige zitten ook slijtplekken.

De vraag is: wat doe je in het Stenen Tijdperk met een stenen bal? Het zal wel niet voor jeu de boules zijn geweest.

Archeologen hebben allerlei ideeën. De ballen liggen goed in de hand en je kan er goed mee slaan. Mepstenen, om andere stenen werktuigen te bewerken of om botten open te breken om er het voedzame merg uit te halen. En je zou ze best als een soort deegroller kunnen gebruiken om plantenresten te vermalen.

Maar verder?

Gooien natuurlijk! Dat roepen vijf geleerden ons toe in een nieuw onderzoek. Van een grot in Zuid-Afrika hebben ze alle 55 ballen bekeken en echt, meer dan driekwart heeft de perfecte vorm en gewicht om ze maximaal 25 meter te gooien, en dan iets of iemand flink te raken. Naar een prooidier, of als zelfverdediging bijvoorbeeld.

Maar er is wel iets geks. De bewegingsgeleerden gingen rékenen hoe ver je met de ronde stenen zou kunnen gooien. In theorie! Ze waren zeker bang dat anders de ramen zouden sneuvelen.

Of zouden ze stiekem toch hebben staan gooien?

Bron: Scientific Reports 10 augustus.
    • Hendrik Spiering