‘Giftig oplossmiddel ook bij lycrafabriek Kerkrade’

Het bedrijf, dat nu in handen is van DuPont, verwerkte garen uit de probleemfabriek in Dordrecht.

Archiefbeeld van de DuPont-fabriek in Dordrecht die het vermoedelijk giftig garen uit Kerkrade verwerkte. Foto Koen van Weel / ANP

Medewerkers van de lycrafabriek van DuPont in Kerkrade hebben tientallen jaren op een onveilige manier met lycra gewerkt. Dat concludeert de Volkskrant na gesprekken met medewerkers en oud-medewerkers, meldt de krant vrijdag. Ze zijn blootgesteld aan het giftige oplosmiddel DMAc, waarover al sinds de jaren 80 gezondheidszorgen bestaan.

In Kerkrade werden lycragarens verwerkt die werden opgestuurd vanuit Dordrecht. Er werd volgens de Volkskrant in 1986 een onderzoek ingesteld nadat een medewerker had gezegd een “ammoniakachtige geur” geroken te hebben. De concentraties DMAc in de lucht van de fabriek bleken twee keer zo hoog als was toegestaan. Oorzaak bleken de spoelen garen, zo schrijft de krant. De ex-medewerkers zeggen dat er daarna wel controles werden uitgevoerd, maar dat de uitslagen van de tests niet met de medewerkers werden gedeeld.

Twee maanden geleden maakte het Openbaar Ministerie bekend een onderzoek ingesteld te hebben naar werkomstandigheden in de fabriek in Dordrecht nadat actualiteitenrubriek EenVandaag had ontdekt dat er zeker dertig medewerksters zwangerschapsproblemen hadden. Het ging daarbij om miskramen, doodgeboren kinderen en baarmoederhalskanker. De Dordtse fabriek verwerkte het kunstrubber, onder meer gebruikt voor sportkleding, van 1964 tot 2004.

    • Bastiaan Nagtegaal