Europese beurzen

AEX op hoogste stand dit jaar

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met flinke winsten het weekeinde ingegaan. Beleggers reageerden op tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die ervoor kunnen zorgen dat de volgende renteverhoging in de Verenigde Staten voorlopig nog even wordt uitgesteld. De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 463,60 punten, de hoogste slotstand van dit jaar. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs sloten 1,4 tot 2,3 procent in het groen.

Volgens de Amerikaanse overheid kwamen er in augustus per saldo 151.000 nieuwe banen bij, terwijl economen gemiddeld rekenden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vormen de belangrijkste indicator waarop de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zijn rentebeleid baseert. Mogelijk is een renteverhoging in de VS later deze maand nu van de baan. (ANP)

    • Renée Postma