Ethiopië

Buitenlandse tuinders doelwit

Veel Nederlandse bloemenkwekers zitten ook in Ethiopië.
Veel Nederlandse bloemenkwekers zitten ook in Ethiopië. Foto Bloomberg

Oppositie-aanhangers hebben begin deze week in Noord-Ethiopië een reeks buitenlandse tuinbouwbedrijven aangevallen en verwoest. Het zwaarst getroffen lijkt de bloemenkwekerij van de Nederlandse groothandel Esmeralda Farms uit Aalsmeer. Het bedrijf, inclusief loodsen, koelcellen en machinerie, ging in vlammen op. Volgens directeur Loi Hooyman is er voor zo’n tien miljoen euro aan investeringen verloren gegaan. Ook Italiaanse, Indiase en Belgische tuinderijen werden vernield. Werknemers van een Israëlisch bedrijf konden de aanvallers terugdringen. De aanvallen geschiedden in de buurt van de noordelijke stad Bahir Dar. Net als elders is het in die regio al lange tijd onrustig. Sinds begin augustus is bij protesten tegen de regering al een hondertal mensen doodgeschoten. Er is grote onvrede over landonteigening en een gevoel van etnische achterstelling. Veel buitenlandse bedrijven werken samen met de overheid, en zijn daarom doelwit. (NRC)