Dubbele bomaanslag in Pakistan, zeker twaalf doden

Enkele uren hadden zelfmoordterroristen al een christelijke nederzetting in dezelfde regio aangevallen.

Pakistaanse soldaten houden de wacht bij de christelijke nederzetting die vrijdag werd aangevallen.
Pakistaanse soldaten houden de wacht bij de christelijke nederzetting die vrijdag werd aangevallen. Foto A Majeed / AFP

Bij een dubbele bomaanslag in het noorden van Pakistan zijn vrijdag zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Ook raakten meer dan vijftig mensen gewond, zo meldt het hoofd van de lokale veiligheidsdiensten aan persbureau Reuters. Enkele uren eerder hadden zelfmoordterroristen al een christelijke nederzetting in dezelfde regio aangevallen.

Doelwit van de tweevoudige aanslag was een rechtbank in de stad Mardan. Na een eerste, kleinere explosie vond nog een tweede ontploffing plaats aan de buitenkant van het gebouw. Onder de doden en gewonden zijn onder meer rechters, advocaten en politieagenten die bij de rechtbank werkten, maar ook burgers die toevallig ter plaatse waren.

De aanslag werd kort nadien opgeëist door Jamaat-ur-Ahrar, een afsplitsing van de Pakistaanse tak van de Talibaan. Premier Nawaz Sharif wees eerder al op terroristische groeperingen die zich in het nauw gedreven voelen door het antiterreurbeleid van zijn regering. Tegen Reuters zei hij daarover:

“[Deze aanslag] zal onze onwankelbare vastberadenheid in deze oorlog tegen terrorisme niet breken. Deze krimpende groepen tonen hun frustratie door gemakkelijke doelen aan te vallen. Ze zullen geen ruimte krijgen om zich te verstoppen in Pakistan.”

Vorige maand ook al aanval op rechtbank

Eind vorig jaar kwamen in Mardan ook al ruim twintig mensen om het leven toen een gebouw van de overheid werd aangevallen. Ook die aanslag was het werk van Jamaat-ur-Ahrar. Bij een aanval op een rechtbank in het zuiden van Pakistan kwamen vorige maand ruim zeventig mensen om.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Kort voordat de twee bommen in Mardan afgingen, openden vier gewapende mannen in bomvesten het vuur in een christelijke nederzetting, zo’n negentig kilometer verderop. Naast de aanvallers kwamen bij die actie een politieagent en een burger om het leven. De aanval is inmiddels opgeëist door Jamaat-ur-Ahrar.