Het buitenhuis van ontwerper Frank Muytjens in upstate New York

In upstate New York heeft ontwerper Frank Muytjens plek voor zijn verzameling vintage spullen. „Ik geloof in de kracht van contrasten: stad en platteland, binnen en buiten, oud en nieuw.”

Frank Muytjens met zijn hond Dutch
Frank Muytjens met zijn hond Dutch Foto: Chantal Heinen

Je interieur samenstellen lijkt op je garderobe, zegt Frank Muytjens, hoofdontwerper van de mannenlijn van J. Crew. „Een aantal stukken zijn een flinke investering. Een bank en een kast bijvoorbeeld moet je voor lange tijd mooi vinden. Door kleine ingrepen, zoals een andere kleur op de muur en nieuwe kussens, ziet je huis er totaal anders uit.

Met kleding is dat net zo: je koopt een paar goede basics en door accessoires verander je de look.” Muytjens omschrijft de stijl van zijn buitenhuis in Hillsdale, upstate New York als een combinatie van Frans industrieel, Americana en vintage. Hij houdt van contrasten: stad en platteland, nieuw en oud, een ruwe tafel met iets cleans erop.

De beukenhaag in de tuin is een ode aan Nederland. „Ik heb hem zelf geplant, van twintig centimeter hoog is hij inmiddels gegroeid naar twee meter.” Muytjens brengt de natuur graag naar binnen, zegt hij. De takken van de bomen die hij snoeit, zet hij in de woonkamer in een vaas. De deuren naar de tuin zijn altijd open, je moet het gras kunnen ruiken. „Hier hoeven de bloemen en planten niet verfijnd te zijn, mensen mogen ook met modderschoenen naar binnen.”

Lees ook de vorige aflevering: Vroeger spelletjes en wodka, nu varen met de kinderen. Het buitenhuis van cabaretier Renate Reijnders.

Krantje, koffie, cocktail

Hij woont nu 22 jaar in New York, zijn buitenhuis op tweeënhalf uur rijden van de stad heeft hij negen jaar. Elk weekend gaat hij ernaartoe, zomer en winter. Op zaterdag staat hij om 6.30 uur op en stapt hij in de auto om de krant te halen bij het tankstation op de hoek. Op zijn terras drinkt hij koffie en leest de krant totdat de zon op is, met enkel het geluid van de vogels. „Dan kickt de cafeïne in en voor ik weet ben ik in de tuin bezig.” De straat is heel rustig, een landweggetje met tien huizen. „Rond vier uur ’s middags is het cocktail hour en drinken we met de buren rosé of wodka cranberry juice.”

Zijn verzameling vintage spullen breidt zich uit door vondsten in antiekwinkels in Hillsdale, New York en The Hamptons en rekwisieten van reizen voor zijn werk. Zo maakte hij kussenslopen van indigo stoffenmonsters uit Kyoto en kocht hij Franse linnen theedoeken in Tokio. „Ik wil dat het huis en de tuin nooit af zijn. Als mensen een nieuw huis hebben, zijn ze vaak geneigd om in één weekend alle spullen te kopen. Dat werkt voor mij niet, dan is er geen verhaal. Ik heb er een jaar over gedaan om de eettafel te kopen. Intussen at ik met een bord op schoot en zat ik op tuinstoelen die ik had geleend van een vriend. Binnenkort wil ik de garage ombouwen tot gastenverblijf.”