Journalist denkt te weten wie de mysterieuze Banksy is

De man constateert opvallend veel verbanden tussen Banksy en de oprichter van een Britse band.

Werken van Banksy worden voor honderdduizenden euro's verkocht.
Werken van Banksy worden voor honderdduizenden euro's verkocht. Banksy

Street artist Banksy is ontmaskerd en is 3-D, ofwel Robert del Naja, oprichter van de Britse band Massive Attack. Althans, volgens de Britse journalist Craig Williams. Iets meer dan 1.900 woorden heeft hij in een blog nodig om de identiteit van Banksy te ontrafelen.

Het is niet de eerste keer dat iemand een gezicht geeft aan de geroemde kunstenaar. De Britse krant Mail on Sunday claimde in 2008 dat Banksy eigenlijk Robin Gunningham is en vroeger naar een particuliere school in Bristol ging. Het blad publiceerde tevens een foto uit 2004, waarop hij te zien zou zijn tijdens een reis op Jamaica.

In maart verklaarden onderzoekers van de Londense Queen Mary University in Journal of Spacial Science nog dat ze zeker wisten dat Gunningham inderdaad Banksy is. Ze baseerden zich op locaties van Banksy’s werken om die vervolgens te vergelijken met een aantal ijklocaties, zoals de huizen van mensen die ervan verdacht werden Banksy te zijn.

Waar Banksy is, is Massive Attack

Toch was Williams niet overtuigd en zocht hij verder naar de ware identiteit van Banksy. Kunstwerken van de street artist zijn voor honderdduizenden euro’s verkocht. Enkele spraakmakende werken van Banksy zijn de muurschildering die hij maakte van Steve Jobs als vluchteling in Calais en hij opende een anti-pretperk genaamd Dismaland.

Maar waar is de bewering van Williams op gebaseerd? Volgens de journalist is er een verband tussen de plaatsen waar Banksy is geweest en waar de Britse band Massive Attack is geweest. Banksy begon begin jaren negentig met zijn straatkunst. Bekend is dat Robert del Naja ook in die periode begon met muziek maken en met graffiti spuiten.

Massive Attack scoorde een hit met onder meer het nummer Teardrop:

Het volgende patroon is volgens Williams nogal opvallend:

“Op 1 mei 2010 werden er in San Francisco zes werken van Banksy ontdekt. Enkele dagen daarvoor, op 25 en 27 april trad Massive Attack op in de stad. In datzelfde jaar dook op 12 mei een werk op van Banksy op een muur in Boston. Een dag later trad Massive Attack op in de stad.”

Dat kan bijna geen toeval zijn volgens Williams en ook verder terug in de tijd is volgens hem een overduidelijk patroon te zien tussen optredens van de band en nieuw ontdekte werken van Banksy. Zo zijn in 2006 en 2008 ook werken opgedoken in verschillende steden in dezelfde periode als dat Robert del Naja daar optrad.

Tentoonstelling Amsterdam

Momenteel is nog tot en met eind september een tentoonstelling van Banksy in de Beurs van Berlage te zien.

Lees ook: Banksy in een kunstmuseum is kitsch, maar toch de moeite waard

In de niet-geautoriseerde expositie zijn meer dan honderd zeefdrukken, schilderijen en beelden uit de periode van 2002 tot 2007 te zien.