Braziliaans OM neemt toch geen genoegen met schikking SBM

Corruptie

Nieuwe complicaties voor SBM. De anticorruptiekamer van de Braziliaanse justitie vindt „onvolkomenheden” in de schikking en tekent niet.

Foto ANP

De schikking van ruim 270 miljoen dollar (ongeveer 250 miljoen euro) die SBM Offshore in juli trof met de Braziliaanse autoriteiten, staat op losse schroeven. Vrijdagochtend maakte SBM bekend dat de Vijfde Kamer van het Braziliaanse Openbaar Ministerie nader onderzoek eist, alvorens de schikking kan worden goedgekeurd. De zaak is doorverwezen naar een nieuwe openbaar aanklager. SBM zegt om opheldering te hebben gevraagd.

In juli van dit jaar trof SBM, na jaren van gecompliceerde onderhandelingen, een schikking met de Braziliaanse autoriteiten. Het betrof omkooppraktijken van de Braziliaanse agent van SBM in de jaren 1996-2012. De deal werd getekend door de Braziliaanse overheid, het staatsoliebedrijf Petrobras en het Openbaar Ministerie, op voorwaarde dat de Vijfde Kamer van dat ministerie die zich bezighoudt met de bestrijding van corruptie, ook akkoord zou gaan.

Dat blijkt nu niet het geval. De anticorruptiekamer heeft een aantal „technische” bezwaren ingebracht die opnieuw zouden moeten worden onderzocht. Voor bepaalde aspecten van de deal zou geen juridische basis zijn. Ook zijn er vragen over mogelijke verdere vervolging van SBM in Brazilië.

Lees ook: SBM schikt met Brazilië in omkopingszaak

Hoe lang dat nader onderzoek in beslag zal nemen is onduidelijk. Zolang de affaire zich voortsleept, blijft het zakendoen voor SBM in Brazilië lastig. SBM Offshore bouwt en verhuurt drijvende fabrieken voor de opslag en productie van olie en gas. Het Nederlandse bedrijf is de belangrijkste leverancier van die schepen aan Petrobras.

SBM raakte in 2012 in opspraak wegens omkooppraktijken van agenten in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. In Nederland trof het bedrijf in 2014 al een schikking van 240 miljoen dollar met het Openbaar Ministerie.

    • Renée Postma