Voor eerst in jaren minder topvrouwen in bedrijfsleven

Winnaar van de Topvrouw van het Jaar 2014 Nienke Meijer (L) en winnaar van de Young Talent Award 2014 Sophia Kerkhof-Schneider (R) luiden de gong op de beurs in Amsterdam. Foto ANP / Martijn Beekman

De 83 Nederlandse bedrijven die staan genoteerd aan de beurs in Amsterdam tellen minder vrouwelijke bestuurders dan vorig jaar. Van de 212 bestuurders zijn er 15 vrouw (7,1 procent). Vorig jaar waren dat er nog 17 van de 84 (7,8 procent). Dat blijkt uit de Female Board Index, een jaarlijks onderzoek naar vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen van deze beursgenoteerde bedrijven, dat zaterdag verschijnt.

De daling komt doordat dit jaar twee vrouwelijke bestuurders opstapten. De 26 nieuwe bestuurders zijn allemaal mannen. De Female Board Index verschijnt voor de negende keer. Een daling is nog niet eerder voorgekomen.

Er zijn dit jaar wel meer vrouwelijke commissarissen: 23,1 procent van de 441 commissarissen is een vrouw, vorig jaar was dat nog 21,3 procent.

Twee bedrijven voldoen dit jaar aan het wettelijke streefgetal van 30 procent vrouwen in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen: AkzoNobel en PostNL. Vorig jaar voldeed geen enkel bedrijf hieraan.

Bij 23 bedrijven zit geen enkele vrouw in de top. „Echt niet meer van deze tijd”, aldus onderzoeker Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan de Tilburg University.

Lees meer over de Female Board Index: Van de de 212 bestuurders bij bedrijven zijn er nu 15 vrouw
    • Geertje Tuenter