Amsterdamse Gülen-lijst bestaat niet

Misverstand De ‘Gülen-lijst’ die deze week in Amsterdam circuleerde, bevat namen van leerlingen die van school wisselden om redenen van veiligheid.

Basisschool De Witte Tulp in Amsterdam. Bas Czerwinski/ANP

Politici spraken er de afgelopen dagen schande van. In Amsterdam zou een lijst circuleren met ruim honderd ‘Gülen-leerlingen’. Kinderen zouden hiermee speelbal zijn geworden van Turkse spanningen, riepen politici. Maar na twee dagen lijkt alle ophef gebaseerd op een misverstand.

Het gerucht ontstaat woensdagavond, als politici van D66 een bezoek brengen aan bestuurders van scholen die zijn gelieerd aan de Gülen-beweging. Omdat deze beweging door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte couppoging, halen veel Turks-Nederlandse ouders hun kinderen van Gülen-scholen af. De scholen vertellen tijdens het gesprek dat dit met de nodige druk gepaard zou gaan: er gaat zelfs een lijst rond met namen van ‘Gülen-leerlingen’.

De volgende morgen trekt D66-gemeenteraadslid Jan Paternotte in de Amsterdamse gemeenteraad aan de bel over de lijst. Het Parool pikt het nieuws op. „Lijsten met Gülenleerlingen” worden gedeeld met de Turkse overheid, aldus de krant. Het leidt twee dagen lang tot afkeurende reacties van politici. „Ouders voelen zich geïntimideerd door de Turkse overheid en de gemeenschap hier”, stelt Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs in Amsterdam.

Lees ook: Bezorgdheid in Amsterdam over ‘Leerlingenlijst Gülenscholen’

Maar waarom is de lijst eigenlijk opgesteld? Dat is het werk van de commissie Veilig naar School, een groep Turks-Nederlandse ouders die hun kinderen van Gülen-scholen willen afhalen. „Deze ouders kunnen zich niet vinden in de ideologie van de Gülen-beweging én vrezen voor de veiligheid van hun kinderen, omdat gebouwen van Gülen mikpunt zijn van vernielingen”, zegt Sukran Ince, een juriste die bemiddelt tussen ouders en de gemeente bij het herplaatsen van kinderen. „Omdat wij door zóveel ouders zijn benaderd met de vraag hoe zij hun kind van school konden halen, hebben wij besloten een lijst te maken. Die is verstuurd naar de gemeente, school en leerplicht, om een overzicht te geven van welke kinderen willen overstappen.”

Burgemeester Eberhard van der Laan bevestigde donderdagavond dat de enige lijst die de gemeente kent, een lijst betreft van kinderen die juist van school áf willen. Geen ‘Gülen-leerlingen’ dus.

Dat geeft gemeenteraadslid Jan Paternotte, die over de vermeende lijsten begon, inmiddels ook toe. Toch neemt hij zijn eerdere uitlatingen niet terug. Er staan ook kinderen tegen hun zin op die lijst, heeft Paternotte via via gehoord, al heeft hij die kinderen of hun ouders niet zelf gesproken.

Volgens Sukran Ince zijn de meeste kinderen die op de lijst stonden inmiddels ondergebracht op een nieuwe school.

    • Andreas Kouwenhoven