Advocaten Holleeder trekken verklaringen zussen in twijfel

Sonja Holleeder zou zelf eerder hebben verklaard dat ze niet de hele waarheid heeft gesproken.

Foto ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De advocaten van Willem Holleeder hebben grote vragen bij de betrouwbaarheid van de verklaringen van zussen Sonja en Astrid Holleeder. Volgens advocaat Robert Malewicz heeft Sonja Holleeder zelf verklaard dat ze niet altijd de waarheid heeft gesproken. Het gaat om verklaringen die ze heeft afgelegd bij de politie over haar rol bij de afwikkeling van de erfenis van haar partner Cor van Hout.

Sonja Holleeder is in 2007 beschuldigd van witwassen en valsheid in geschrift rond de afwikkeling van die erfenis. Uiteindelijk is in 2013 een schikking getroffen over deze zaak waarbij Sonja Holleeder, omdat ze niet getrouwd was met Van Hout zelf geen erfgenaam, een aanzienlijk bedrag moest betalen.

Dinsdag besluit rechtbank

Sonja en Astrid Holleeder hebben eerder verteld dat ze in dat onderzoek rond de erfenis van Cor van Hout nooit de hele waarheid hebben kunnen vertellen omdat dat niet mocht van broer Willem Holleeder. Daarbij zou namelijk het echte verhaal naar buiten zijn gekomen over het nooit gevonden losgeld dat Cor van Hout en Willem Holleeder hebben buitgemaakt bij de ontvoering van Freddy Heineken.

Sonja Holleeder beroept zich bij vragen over de erfenis van haar partner op haar verschoningsrecht. Een getuige heeft het recht om dat te doen als antwoorden zouden kunnen leiden tot een nieuwe vervolging voor strafbare feiten. De advocaten van Holleeder willen nu dat het Openbaar Ministerie toezegt dat Sonja Holleeder op dit punt niet meer zal worden vervolgd zodat zij zich niet meer kan beroepen op dat verschoningsrecht.

De rechtbank zal aanstaande dinsdag bekend maken of het Openbaar Ministerie hiertoe gedwongen kan worden. Volgens de advocaten is de kwestie van groot belang om de betrouwbaarheid van de verklaringen van de zussen en de ex vriendin van Holleeder te kunnen toetsen. “Als Sonja Holleeder op dit punt niet betrouwbaar blijkt te zijn dan kan dat gevolgen hebben voor andere delen van haar verklaringen.”

De advocaat van de zussen Holleeder en diens ex-vriendin wil niet in detail op de kwestie ingaan maar noemt de kwestie een storm in een glas water. “Over een paar weken heeft niemand het meer over deze kwestie.” Hij verwerpt de suggestie dat de zussen Holleeder onbetrouwbare verklaringen hebben afgelegd.

    • Jan Meeus