Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een zelf ontworpen huis in Bergen aan Zee.

Huis. De boomstammen die de basis zijn van het huis van Jetty en Maarten Min kostten maar honderd euro per stuk. Het vervoer van die bomen vanuit het oosten van Nederland was duurder. Alles in het zelf ontworpen huis is gemaakt van onbewerkte, natuurlijke materialen, vertelt Jetty. „Het beton is niet gestuukt, het hout niet bewerkt. Dat is mooi en scheelt heel veel in de kosten. Je bespaart flink op de arbeidsuren.” Nog liever hadden ze bomen uit dit gebied gebruikt maar dat kon niet omdat die allemaal krom staan van de wind.

Zicht. Het huis staat in Bergen aan Zee waar het echtpaar woont en werkt als architect. Vanaf de eerste verdieping hebben ze uitzicht op de duinen en de zee. Om die reden is er zo veel glas. Het huis staat er nu zeven jaar, ze begonnen ermee tijdens de economische crisis toen er weinig opdrachten waren voor architecten. Voorheen stond hier een bungalow, die ze hebben afgebroken. Jetty trad zelf op als aannemer waardoor ze er niet een hoefde in te huren. Links op de foto staat een grote rode wieg waar alle zeven kinderen van Maartens ouders in lagen. De naam van elk kind is erop geschilderd.

Van Ikea? Een bank en een kledingrek.

Meenemen bij brand? „Er waren hier twee jaar geleden veel branden doordat een pyromaan actief was. We zijn toen een paar keer geëvacueerd dus ik had een koffertje staan met essentiële dingen: eigenlijk alleen maar kunst. Schilderijen van onder anderen mijn schoonvader. Dat is onvervangbaar. Al het overige niet.”