Zo omzeil je de apk-keuring voor je auto

Autojournalist Bas van Putten geeft antwoord op lezersvragen.

Hoe kan ik voor een auto die bij een tweede huis in Italië staat de jaarlijks verplichte apk-keuring in Nederland omzeilen? Dat vraagt Frans Noordeloos uit Grootebroek.

Het antwoord:

Simpel: daar is geen ontkomen aan zolang de auto op Nederlands kenteken staat, zoals bij veel Nederlandse eigenaren van tweede huizen in het buitenland het geval is. De auto valt dan onder Nederlandse regelgeving – inclusief wegenbelasting, verzekeringsverplichtingen en de jaarlijkse apk voor auto’s ouder dan drie (benzine) en vier jaar (diesel).

Om die te omzeilen zou u een klassieke auto van voor 1960 moeten aanschaffen, want daarvoor geldt de apk-plicht niet; oldtimers van ouder dan dertig jaar hoeven maar eens in de twee jaar te worden gekeurd. De auto kan op Italiaans kenteken worden gezet, maar dan moet de eigenaar in Italië staan ingeschreven. Vertrekt de auto voorgoed uit Nederland, dan moet de registratie van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) worden beëindigd. In dat geval kan de verzekering in Nederland worden stopgezet, en vervalt zowel motorrijtuigenbelasting als apk-plicht.

Zit u ook met een autokwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.