Zwitserse justitie start onderzoek naar Beckenbauer

De 70-jarige oud-voetballer wordt onder meer verdacht van fraude en witwassen.

Franz Beckenbauer in 2009. Foto Markus Schreiber/AP

Justitie in Zwitserland is een onderzoek gestart naar de rol van Franz Beckenbauer bij de toewijzing van het WK voetbal aan Duitsland in 2006. De Duitser wordt onder meer verdacht van fraude en witwassen.

Een publicatie in het tijdschrift Der Spiegel is de aanleiding voor het onderzoek. Het betreft een reeks dubieuze betalingen ter hoogte van 10 miljoen Zwitserse frank tussen 2002 en 2005.

Lees ook: ‘Duitsland kreeg WK 2006 mede dankzij omkoping’

Beckenbauer (70) was de voorzitter van het comité dat het wereldkampioenschap voetbal naar Duitsland haalde. Het Duitse comité dat verantwoordelijk was voor het binnenhalen van het toernooi zou vier Aziatische leden van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA met zwart geld hebben betaald om hun stemmen te krijgen.

Volgens Der Spiegel is er geld van zijn rekening overgemaakt naar een Zwitserse rekening. Vervolgens werd er 6,7 miljoen euro doorgesluisd naar een bedrijf in Qatar, waarvan de inmiddels door de FIFA geschorste Mohamed Bin Hammam de eigenaar was. De ‘oorlogskas’, waarmee leden omgekocht werden, zou beschikbaar zijn gesteld door Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus. Hij vorderde het bedrag zes maanden voor het begin van het toernooi terug.

Hammam ontkent geld van Beckenbauer ontvangen te hebben. Beckenbauer zelf heeft eerder erkend fouten gemaakt te hebben. De FIFA kondigde in maart van dit jaar al aan dat er een officieel onderzoek wordt ingesteld naar de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland.

    • Bas Tooms