OM onderzoekt of AkzoNobel met lekkages de wet overtreedt

Het OM wil geen nadere details geven over het onderzoek. AkzoNobel bevestigt in een e-mail dat een onderzoek loopt.

Foto Eric Brinkhorst

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar zoutproducent AkzoNobel in Hengelo vanwege lekkages in ondergrondse pijpleidingen en putten in Twente. Het OM wil geen nadere details geven over het onderzoek. AkzoNobel bevestigt in een e-mail dat een onderzoek loopt. Ook toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is bezig met een onderzoek.

Sinds 2014 hebben zich in totaal 28 lekkages voorgedaan op en buiten het fabrieksterrein, meldt SodM op basis van informatie van AkzoNobel. Daarbij is naar schatting 130 ton zout in het milieu terechtgekomen. De verontreinigingen zijn opgeruimd, meldt de woordvoerder.

AkzoNobel moet versneld de kwaliteit van de leidingen verbeteren en werken aan een vroegtijdige opsporing van lekkages, vindt SodM, dat het toezicht ‘geïntensiveerd’ heeft.

Lees ook het achtergrondverhaal: En plots sterven de bomen en planten af

Hoog aantal lekkages

Vanwege het verhoogde aantal lekkages drong de toezichthouder in 2014 al aan op verbetering van het onderhoud en de inspectie van de transportleidingen. „Die aanpak heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid”, concludeert de woordvoerder van SodM.

Begin juli deed zich volgens SodM een „grotere dan gebruikelijke” lekkage voor in een transportleiding vlakbij de fabriek in Hengelo. Ongeveer een half olympisch zwembad, 1.400 kuub brak water, stroomde over een maisakker. Gewassen, begroeiing langs de slootkant en bomen zijn aan het afsterven. Maisland moest worden afgegraven.

AkzoNobel zegt in een reactie de lekkages te betreuren. „Zorgen daarover bij SodM en de bevolking begrijpen wij; die zorgen hebben wij zelf ook”, schrijft het bedrijf in een e-mail. Op de vraag waarom de multinational een jaar wachtte met melden, zegt AkzoNobel dat het bedrijf eerst dacht dat het een verontreiniging ‘op het niveau van het maaiveld’ betrof en dat het die wel degelijk heeft gemeld bij SodM.