Zeker 25 doden in Hama door luchtaanvallen Syrisch leger

Rusland en de Verenigde Staten hebben gesproken over een wapenstilstand die dit weekend zou moeten ingaan.

Syrische burgers op de vlucht voor gevechten in de provincie Hama.
Syrische burgers op de vlucht voor gevechten in de provincie Hama. Foto Omar Haj Kadour/ AFP

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben in de provincie Hama bombardementen uitgevoerd op stellingen van een aantal rebellengroepen, zo meldt persbureau Reuters. Het is volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten het grootste offensief van het Syrische leger in deze provincie sinds 2014.

Het Observatorium meldt dat de 25 doden zijn gevallen bij een luchtaanval op een weg die ligt tussen het dorp al-Latamenah en de noordwestelijke provincie Idlib, dat in handen is van verschillende islamistische rebellengroeperingen.

Rebellengroepen op vijf kilometer afstand van Hama

De Syrische staatstelevisie meldt dat de luchtmacht “precisie bombardementen” heeft uitgevoerd op, zoals zij beschrijven, terroristen in de regio. Er zouden daarbij tientallen militanten zijn gedood. De aanvallen zijn uitgevoerd op stellingen van de jihaditische beweging Jund al-Asqa en groeperingen die vechten onder de vlag van het Vrije Syrische Leger.

Een van deze groepen, Jaish al-Nasr, laat in een verklaring weten dat twee commandanten en drie militanten zijn gedood. Volgens de rebellen zijn ook Russische gevechtsvliegtuigen betrokken bij de luchtaanvallen.

In de afgelopen dagen hebben rebellen een aantal dorpen veroverd. Zij bevinden zich nu op vijf kilometer afstand van de stad Hama. Syrische troepen uit Aleppo zijn voor versterking naar Hama gestuurd om de rebellengroepen tegen te houden, zo meldt de Arabische website Al-Masdar. In de centraal-Syrische provincie Hama wonen veel christenen en alawieten die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad.

VN positief over mogelijke wapenstilstand Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, en zijn Amerikaanse collega John Kerry hebben op donderdag telefonisch contact gehad over samenwerking in Syrië. Beide landen hebben gesprokken over een wapenstilstand in Syrië. Deze zou komend weekend moeten ingaan.

Daarnaast heeft de Verenigde Naties nog de hoop dat er een 48-urige wapenstilstand wordt afgesproken voor de stad Aleppo. Inwoners van de belegerde stad zouden dan kunnen worden voorzien van hulpgoederen. Jan Egeland, voorzitter van een humanitaire taskforce binnen de VN, roept alle regionale machten inclusief Iran en Saoedi-Arabië om zich in te spannen om een militaire rustpauze in te lassen.

Syrische Koerden vragen Brussel om hulp

In het Europees Parlement heeft Saleh Muslim, de vice-voorzitter van de Syrisch-Koerdische partij PYD humanitaire en politieke steun gevraagd van de Europese Unie.

De militaire tak van de PYD, de YPG, is in de afgelopen dagen onder vuur genomen door het Turkse leger. Turkije probeert de opmars van de Syrische Koerden te stoppen. De Koerden moeten volgens Turkije aan het oosten van de rivier de Eufraat blijven zodat de verschillende Koerdische gebieden in het noorden van Syrië niet aan elkaar verbonden worden. Turkije is bang voor een Koerdische staat langs haar grens en beschouwd de PYD vanwege haar innige banden met de verboden Turks-Koerdische beweging PKK als een terroristische beweging.

Lees ook: Welk spel speelt Turkije in Syrië?

Op woensdag bombardeerde het Turkse leger het hoofdkwartier van de PYD in de omgeving van de Noord-Syrische stad Afrin, zo meldt Ara News. Het is onbekend of bij deze aanval doden of gewonden zijn gevallen.