Workshop avocado

Oh, ik heb vandaag toch zo’n fijn recept voor u. Gegrilde tonijn met avocado-komkommersalade klinkt misschien niet hemelbestormend, maar als je dat slaatje heel pittig maakt met chilipeper, heel heet met gember en heel zuur met veel limoensap, dan wordt hij opeens super spannend. De avocado fungeert als romige, koele tegenhanger van al die heftige smaken.

Foto iStock

Foto iStock

Als je een goed rijp exemplaar neemt, en je husselt een beetje, vormt hij bijna een saus. Dat ziet er niet per se heel mooi uit, maar smaakt verdraaide lekker.

Vergeef me mijn enthousiasme. Ik heb me de hele zomer een kick gegeten aan dit gerecht. Maar ik hoor u zuchten. Een goed rijp exemplaar, hoe vind je die in godsnaam? Daar heeft u een punt. Net als peren hebben avocado’s de neiging altijd of te hard of veel te rijp te zijn. En er is weinig zo smaakloos als een onrijpe avocado en weinig zo vies als een overrijpe met van die bruine schimmeldraden. (Ja, dat zijn schimmels. Niet opeten hoor!)

Zoals een verontwaardigde avocadoliefhebber vorig jaar in een hilarische open brief aan Albert Heijn schreef: „De perfecte avocado vinden in de supermarkt is als de toekomstige vader van je kinderen vinden op Tinder. Het kán, maar je moet er veel tijd en geduld voor hebben.” En je moet weten waarop je moet letten, zou ik willen toevoegen. Daarom bij deze een miniworkshop: ‘Hoe herken je de perfecte avocado?’

De perfecte avocado

1. Check eerst de kleur. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de schil, hoe rijper hij is. Dit is geen foolproof methode, maar een eerste indicatie. Een knalgroene avocado kan zo zacht als boter zijn. Donkere vlekken wijzen op kneuzing. En realiseer u dat Hassavocado’s sowieso donker van kleur zijn. Een rijpe Hassavocado heeft een paarse schil, een overrijpe loopt tegen het zwart.

2. Voel hoe hard of zacht hij is. Doe dit niet door bruut te knijpen met uw vingers; dat geeft beurse plekken en is niet zo aardig voor de avocadoshoppers na u. Houd hem in uw handpalm en oefen lichte druk uit. Een perfecte avocado geeft een beetje mee, maar niet te veel. Als de schil indeukt en niet meer terugveert, of aanvoelt als een te grote jas, is hij overrijp.

3. Peuter de steelaanzet los. Wanneer je deze steelaanzet verwijdert blijft er een kuiltje achter. Is dat kuiltje bruin, dan kun je er donder op zeggen dat hij ook van binnen bruin is. Is hij frisgroen, avocadokleurig zeg maar, dan zit u goed. En als het steeltje niet makkelijk loslaat, is hij onrijp.

Voor die laatste tip wil ik nog even een disclaimer toevoegen: doe dit niet in de supermarkt, maar alleen bij avocado’s op uw fruitschaal. Die steelaanzet kun je natuurlijk maar een keer verwijderen, en aangezien avocado onmiddellijk oxideert bij blootstelling aan zuurstof, wordt het kuiltje daarna sowieso bruin en wil niemand na u hem meer kopen. (Niet dat ik straks alle avocadodealers van Nederland over me heen krijg.)

Zo, dat scheelt een boel avocadoleed.

    • Janneke Vreugdenhil