Wethouder houdt e-mail over failliete Expo-stichting onder de pet

Wethouder Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam weigert op te helderen hoe het bestuur van de failliete Stichting World Expo Milaan tot stand gekomen is. Dat bleek afgelopen woensdagavond bij een raadsvergadering.

In een e-mail van 6 oktober 2014 schrijft een gemeenteambtenaar aan het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het bestuur zal bestaan uit vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, VNO-NCW, de Topsector Water, Frugi Venta, de Topsector Food, het consulaat in Milaan en Deltares. Dat staat in een verslag van de grootste schuldeiser van de failliete stichting, paviljoenbouwer Gielissen. De e-mail heeft Gielissen echter niet.

Onduidelijk is waarom de gemeente van dat voornemen afweek. Daarna kwam de stichting in handen van een toezichthouder van Stichting World Expo Rotterdam 2025, Charlotte Insinger en Leendert Bikker, directeur van Stichting World Expo Rotterdam 2025. De Milanese stichting is opgericht voor de exploitatie van het paviljoen in Milaan. De gemeente wilde dat om de Expo naar Rotterdam te halen.

Stichting World Expo Milaan ging dit voorjaar failliet omdat de sponsorinkomsten tegenvielen, volgens de curator. Schuldeisers claimen tot nu toe 1,7 miljoen euro.

Struijvenberg beloofde de raad eerder de cruciale e-mail vrij te geven, maar wil dat niet nakomen omdat hij er al een brief over heeft gestuurd. Raadsleden noemen die „vaag”.

Over de betrokkenheid van de gemeente bij de financiële crisis van Stichting World Expo Milaan bleek de wethouder de raad onjuist te hebben geïnformeerd. Zo ontkende hij dat de gemeente een ‘mediationtraject’ tussen de schuldeisers en Stichting World Expo Milaan betaald had. Daarna stuurde Struijvenberg een brief ter correctie omdat het toch zo bleek te zijn. „Heeft de wethouder de regie wel?” vroeg raadslid Ruud van der Velden (PvdD). Raadslid Jan Willem Verheij (VVD) wil een Rekenkameronderzoek naar de relatie van de gemeente met de stichting. De raad besluit daar komende week over.

    • Lucette Mascini