Vorst in de lente

Voor Duitse wijnen was het wél gunstig weer, weet

Bij onze eigen wijnboeren hangt de vlag uit. Door het recente mooie weer is de oogstverwachting voor dit jaar buitengewoon goed. Het nieuws heeft zelfs het NOS-journaal gehaald. In Frankrijk daarentegen kommert en kwelt het. Vorst in de lente, hagelstormen in de Loire, Champagne en Bourgogne en schimmelvorming in veel wijngaarden. Het Ministerie van Landbouw heeft zijn verwachtingen naar beneden bijgesteld: 8 procent minder volume dan in 2015 en 4 procent minder dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

De gevolgen laten zich raden: de prijzen gaan omhoog, met terugwerkende kracht zelfs. Bij verschillende importeurs zag ik flink hogere prijskaartjes op al bestaande voorraad, met name op wijnen uit Chablis. „Daar hebben ze het ook wel erg voor hun kiezen gehad”, meldde een wederverkoper. De streek in het noorden van Bourgogne vreest een opbrengst die maar liefst de helft lager ligt dan die van vorig jaar.

Hoe staan de zaken er eigenlijk voor bij onze Oosterburen? Daar is sprake van louter tevreden gezichten. Overigens niet omdat de weergoden de Duitse wijnbouwers beter gezind waren dan in voorgaande jaren. De jaargangen vanaf 1997 worden wel omschreven als ‘één lange zegetocht’. Echte rampoogsten zoals die zich in de jaren zestig en zeventig voordeden, zijn er niet meer geweest. En waar andere wijnlanden zuchten onder de gevolgen van klimaatverandering, worden er hier juist de vruchten van geplukt. Tel daarbij op een veranderend drinkgedrag op de thuismarkt. Waar de Duitse wijndrinker eerst nog een buitengewone belangstelling aan de dag legde voor de categorie ‘wat je van ver haalt, is lekker’ luidt het motto thans ‘eigen wijnen eerst’.

Volgens een recent rapport van researchbureau Wine Intelligence is dat te danken aan een toenemende populariteit voor lokale producten. Alle begrip.

Uit de Ahr proefde ik opwindend rood van de frühburgunder. En dit familielid van de pinot noir voelt zich daar uitstekend op zijn gemak. Er zijn rijpe bessen, een zweem aardbeien uit blik, zwoele, rijpe pruimen, zonnig-laurier en het zoetige van kokindjes nota bene.

En we boffen: de lokale liefhebbers in de Ahr hebben niet alles zelf opgedronken.