Voorarrest Abrini, de ‘man met het hoedje’, verlengd

Ook zes anderen blijven langer vastzitten in verband met hun vermeende betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel.

Beeld van Mohammed Abrini, de man met het hoedje. Foto AP via het Belgisch Federaal Parket

De Brusselse rechtbank heeft het voorarrest van Mohammed Abrini, een van de aanslagplegers op luchthaven Zaventem afgelopen maart, met twee maanden verlengd. Dat meldt het Belgische Federaal Parket donderdag. Ook zes anderen die verdacht worden van medeplichtigheid bij de aanslagen moeten langer vastzitten.

Abrini kwam internationaal bekend te staan als ‘de man met het hoedje’, nadat zijn identiteit wekenlang onbekend was en er alleen een foto van een verdachte met een zomers hoedje werd verspreid. Uiteindelijk werd hij half april samen met twee anderen aangehouden in Anderlecht.

Bom Abrini ging niet af

Abrini was samen met twee andere aanslagplegers op 15 maart met explosief materiaal op de Brusselse luchthaven aanwezig. Zijn bom ging uiteindelijk niet af, waarna hij vluchtte en onderdook. Bij de aanvallen in Brussel kwamen 32 mensen om het leven.

Van Abrini werden bovendien vingerafdrukken gevonden in de Renault Clio in november vorig jaar werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs. Hij huurde ook samen met Salah Abdeslam, die een belangrijke rol speelde bij het voorbereiden van de gebeurtenissen in Parijs, een studio in Alfortville waar de zelfmoordterroristen overnachtten die een bloedbad aanrichtten in concertzaal Bataclan.

Lees ook: Wie zitten er achter de aanslagen in Brussel?

Ook voorarrest zes anderen verlengd

Van het duo dat half april samen met Abrini werd opgepakt, Hervé B.M. en Ossama K. werd het voorarrest donderdag eveneens met twee maanden verlengd. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij onder meer de aanslag op het Brusselse metrostation Maalbeek. Ook Bilal E. M. en Ibrahim F. moeten daarom twee maanden langer in hun cel blijven. Van twee anderen Ali E. H. A. en Youssef E. A. is de voorlopige hechtenis met één maand verlengd.

    • Jorg Leijten