Voetbal

Engeland doorbreekt grens: méér dan 1 miljard aan transfers

Record Premier League
Record Premier League

De clubs uit de Engelse Premier League hebben voor het eerst meer dan 1 miljard Britse pond uitgegeven aan het kopen van spelers in de zomerse transferperiode, die woensdagnacht werd gesloten. In totaal gaven de Engelse voetbalclubs omgerekend bijna 1,4 miljard euro uit, zo meldde de BBC.

De Premier League doorbrak de grens onder meer door de recordtransfer van de Franse middenvelder Paul Pogba die voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United ging. Pogba is daarmee de duurste voetballer ter wereld.

Engelse clubs zijn zeer vermogend, mede door een bijzonder lucratieve tv-deal, die dit seizoen ingaat. Het totaalbedrag van die deal is duizelingwekkend: 5,13 miljard pond (6,9 miljard euro) betalen tv-zenders Sky TV en BT van 2016 tot 2019 voor het live uitzenden van 168 duels per seizoen.

De Premier League heeft zijn eigen markt gecreëerd binnen het Europees voetbal, met de uitzonderlijk hoge bedragen die het kan betalen voor spelers. „Vandaag de dag heb je in Europa twee markten; één voor de Engels clubs en één voor de rest van Europa”, zei Arsenal-coach Arsène Wenger onlangs. „Wanneer de koper een Engelse club is, vermenigvuldigt dat de waarde van de transfer met twee, drie of soms tien.”

In Nederland werd ook een – bescheiden – record gebroken: deze zomer waren er 582 transfers, dat is vijf meer dan vorig jaar. Daaronder ook Mathias Pogba, de broer van Paul, die transfervrij naar Sparta gaat.

Bijrol voor eredivisie pagina E11