Vladivostok

Chinese gokpaleizen voor Russische economie

Het nieuwe Las Vegas

Wie in Rusland een gokje wil wagen, kan tegenwoordig het best afreizen naar Vladivostok in het verre oosten van het land. Daar staat nu het Tigre de Cristal Casino van Lawrence Ho, de Chinese magnaat uit Macau. Ruim 170 miljoen dollar investeerde hij in het gokpaleis en het is zo’n succes dat hij er nog een half miljard extra tegenaan wil gooien.

President Poetin die met een groot deel van de westerse wereld overhoop ligt, vindt het prima. De Chinese investeringen passen perfect in zijn plannen om Vladivostok te ontwikkelen tot een Russisch Las Vegas.

Poetin wil de leegloop van zijn verre oosten, een regio die volgens persbureau Bloomberg nog maar 6,3 miljoen inwoners telt maar groter is dan India, tegengaan met alle mogelijke middelen.

Nieuwe bedrijven hoeven vijf jaar lang geen belasting te betalen, goederen kunnen met een enkel stempel de grens over, visa worden binnenkort aan de grens zelf verstrekt.

Vrijdag houdt de Russische president een minitop met de regeringsleiders van Japan en Zuid-Korea om de regio extra onder de aandacht te brengen. Maar het zijn tot dusver vooral Chinezen die belangstelling tonen. Voor de grondstoffen – olie en gas – die het gebied rijk is, én voor het vertier.

Iedere Chinees met geld is welkom om zaken te komen doen is de boodschap, zolang het er maar niet te veel worden. Het grensgebied is niet onomstreden, Rusland en China hebben hier meer dan eens om gevochten. Om het bevolkingsevenwicht te handhaven biedt Moskou de eigen bevolking daarom gratis stukken land aan. Volgens Bloomberg loopt het nog niet storm.

    • Renée Postma