Trimbos-instituut

‘Legale drug 4-FA kan gezondheid ernstig schaden’

Het gebruik van de relatief nieuwe, legale drug 4-FA kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. De pillen kunnen naast fikse hoofdpijn hersenbloedingen en hartproblemen veroorzaken. Dat heeft het Trimbos-instituut – onderzoekscentrum voor drugsgebruik en verslavingszorg – donderdag gemeld.

4-FA werd in 2005 voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Het middel valt niet onder de Opiumwet en is dus legaal te verhandelen. In sommige andere landen is het middel wel verboden.

Het is nog niet bekend of mensen zijn overleden na het gebruik van het middel. Het aantal meldingen van 4-FA-gebruik en vergiftiging door de drug is volgens Trimbos de afgelopen jaren gestegen. In 2015 is het middel vaker bij testpunten voor drugs voorbijgekomen dan in alle voorgaande jaren bij elkaar opgeteld.

Mensen die 4-FA gebruiken krijgen veel energie, voelen zich euforisch, en krijgen de drang veel te gaan praten. Net als bij sommige andere drugs krijgen gebruikers strakke kaken en een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur. Ze kunnen zich misselijk en angstig voelen. Vaak combineren gebruikers 4-FA met alcohol. Naar de langetermijneffecten van gebruik is nauwelijks onderzoek gedaan.